Veelgestelde vragen

Aan- en afsluiten

Brieven en kaartjes

Meters en meterstanden

Zelf energie opwekken

 • Hoe weet ik of mijn meter geschikt is om energie mee terug te leveren?

  Traditionele meters zijn meestal niet geschikt om energie mee terug te leveren. Wanneer u zich heeft aangemeld bij www.energieleveren.nl, controleren wij daarna of u een geschikte meter heeft. Is uw meter niet geschikt? Dan krijgt u die gratis van ons.

 • Hoe registreer ik me als ik zelf energie wil opwekken?
  U kunt zich registreren via www.energieleveren.nl.
 • Hoe levert een energiemeter energie terug?
  U krijgt daarvoor een teruglevermeter. De teruglevermeter meet naast de geleverde elektriciteit ook de teruggeleverde hoeveelheid elektriciteit. De telwerken registreren dit. Zo weten wij hoeveel energie u van de energieleverancier ontvangt. 
 • Ik heb of wil zonnepanelen. Wanneer moet ik me registreren?
  Er zijn verschillende momenten waarop u zich kunt registreren. Als u energie wilt terugleveren aan het net, kunt u zich het best voor de installatie van de zonnepanelen registreren. Doorloop het stappenplan voor een extra toelichting.
 • Waarom moet ik me registreren als ik energie wil terugleveren?
  Dat is nodig om de juiste terugleververgoeding te krijgen van uw energieleverancier. Ook is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel elektriciteit wij terug kunnen verwachten op het net. Registreren is wettelijk verplicht. Meld u aan via www.energieleveren.nl.
 • Wat is samen energie opwekken?

  Energie opwekken kan individueel, maar ook samen. Met uw buurt, wijk of stad kunt u een energiecollectief starten. En bijvoorbeeld gezamenlijk energie produceren en terugleveren met zonnepanelen of windmolens. Kijk voor meer info op onze pagina Samen energie opwekken.

 • Wat is terugleveren?
  Wekt u meer energie op dan u nodig heeft? Dan kunt u het overschot kwijt op het energienet. Dit noemen we terugleveren.
 • Wat is zelf energie opwekken?
  Met zonnepanelen, een kleine windturbine of een HRe-ketel produceert u elektrische energie. Deze energie gebruikt u voor uw eigen huishouden.
 • Wat is salderen?
  Uw energieleverancier verrekent de energie die zij u leveren 1-op-1 met de energie die u teruglevert. Dit heet salderen. U kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u van de energieleverancier ontvangt. Levert u meer terug dan u zelf verbruikt? Dan ontvangt u een vergoeding over de teruggeleverde energie. Voor meer informatie over salderen en de terugleververgoeding neemt u contact op met uw energieleverancier. Zij kunnen u ook vertellen waar uw geproduceerde energie op uw energierekening staat.

  Een voorbeeld: 
  Een energieleverancier levert aan meneer De Wolf 500 kWh. De zonnepanelen van meneer De Wolf leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt hij zelf 1000 kWh. De overige 1200 kWh levert hij terug aan het elektriciteitsnet. 

  U kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u van de energieleverancier ontvangt. In het geval van meneer De Wolf is dat dus 500 kWh. Meneer De Wolf levert 1200 kWh terug. Daar trekt de energieleverancier eerst 500 kWh van af. Dan blijft er 700 kWh over. Daarvoor ontvangt meneer De Wolf een terugleververgoeding. Elke energieleverancier bepaalt zelf hoe hoog die vergoeding is.

 • Wat moet ik weten als ik energie ga terugleveren?

  Het is belangrijk dat u zich registreert op energieleveren.nl en dat u de juiste meter heeft. Doorloop het stappenplan voor een extra toelichting.

Nota's en tarieven

Offertes

Storingen en techniek