Om prettig te kunnen wonen of werken, wilt u gebruik maken van energie. Het is belangrijk dat u op tijd uw energierekeningen voldoet, een contract heeft met een leverancier van energie en geen fraude pleegt. We vertellen u graag hoe u afsluiting kunt voorkomen.

Ik heb een brief met een inlogcode ontvangen

Zo voorkomt u
afsluiting

  1. U kunt alleen elektriciteit en/of gas afnemen, als u een geldig contract met een leverancier van energie heeft. U heeft hiervoor de EAN-code van uw aansluiting nodig. Deze vindt u in het EAN-codeboek en op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Een nieuwe leverancier heeft enkele dagen nodig om uw aanvraag te verwerken. Houd hier rekening mee. Pas als de leverancier het contract in het Centraal Aansluitingenregister heeft bevestigd, is uw contract geldig en kunt u niet afgesloten worden.

  2. Uw energiekosten betaalt u via uw energieleverancier. Uw periodieke netbeheerkosten betaalt u ook via uw energieleverancier. Als u de rekening niet op tijd betaalt, ontstaat een betalingsachterstand bij uw leverancier. Dan ontvangt u een herinnering en vervolgens een aanmaning. Betaalt u niet? Dan kan uw energieleverancier uw contract opzeggen. En zonder geldig contract moeten wij u ook afsluiten. Let op: hiervoor brengen wij naast afsluitkosten ook bezoekkosten in rekening, zie de categorie 'overig' onder tarieven. Kunt u uw energierekening niet meer betalen? Neem dan contact op met uw energieleverancier. Met een betalingsregeling sluit uw energieleverancier u niet af.

  3. Zorg dat er geen energie illegaal wordt afgetapt in uw huis. Dit geldt ook als u uw huis verhuurt. Wij sluiten bij fraude altijd af en verwijderen de meter. Ook doen we aangifte bij de politie. De kosten brengen we in rekening bij de eigenaar van/verantwoordelijke voor het pand. Heeft u een vermoeden van energiefraude? Bel de politie om dit te melden (0900-8844), maak een melding bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of vul het fraudeformulier (anoniem) in.

  4. Als u moeite heeft met het betalen van uw energierekening kunnen verschillende instanties hulp bieden. Daarmee kunt u mogelijk voorkomen dat we u moeten afsluiten van het elektriciteits- en gasnet. 
     
    Een energiecoach van de Energiebank Nederland kan u kosteloos helpen met het inzichtelijk maken van uw energieverbruik. Deze coach kan u ook adviseren over maatregelen om energie te besparen. Zo kunt u mogelijk uw energieverbruik verlagen. De Energiebank is actief in de regio’s Rotterdam en Den Haag. 


    Algemene informatie over schuldhulpverlening leest u op de website van de Rijksoverheid. Voor hulp bij uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. Let op: Ook na aanmelding bij een schuldhulpverleningstraject of bij de Energiebank moet u uw energierekening betalen. 


    Heeft uw energieleverancier uw energiecontract stopgezet?

    En zit u in de schuldhulpverlening/schuldsanering? Dan kunt u mogelijk energie blijven ontvangen. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk dat uw bewindvoerder/schuldhulpverlener direct contact met ons opneemt om dit te bespreken. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons laten opnemen via telefoonnummer 088 896 39 63.

Geen afsluiting bij strenge vorst en ernstige gezondheidsgevolgen

Van 1 oktober tot 1 april sluiten wij bij strenge vorst niet af. Het KNMI moet dan twee dagen achter elkaar een gemiddelde temperatuur in een etmaal meten onder 0 graden Celsius.  Ook bij zeer ernstige gevolgen voor uw gezondheid of die van uw huisgenoten mogen wij niet afsluiten. U moet dan een doktersverklaring overleggen (niet van uw behandelend arts). In ons afsluitbeleid houden wij ons aan de wet- en regelgeving.