Duurzaam vervoer

Er rijden steeds meer elektrisch auto’s rond. En die hebben invloed op onze netten. Want met al die auto’s die opladen kunnen pieken ontstaan in het elektriciteitsverbruik. Hoe vangen we die op? En verwachten nog meer elektrische auto’s, of komt er juist een nieuwe techniek? Op al die zaken willen we ons voorbereiden.

Focus op innovatie

Natuurlijk willen we aansluitingen voor laadpalen zo snel en eenvoudig mogelijk 
realiseren. Daarnaast doen we uitgebreide tests, samen met partners, bijvoorbeeld naar het (laad)gedrag van elektrische rijders en de effecten op onze hardware. 

We bereiden ook verschillende pilots voor om te onderzoeken hoe er hoge aantallen auto’s kunnen opladen zonder dat we onze netten hoeven te veranderen. We noemen dat slim laden. We willen hierbij verschillende combinaties uitproberen, zoals verschillende type elektrische rijders, zonne-energie, opslag van energie en (snel)laadstations. 

Ook helpt het als klanten niet allemaal tegelijk opladen. Daarom onderzoeken we welke keuzes ze daarin maken. 

Samenwerking

In duurzaam vervoer is samenwerking essentieel. Met laadpaalleveranciers, gemeenten en met de klant. Alleen samen kunnen we flexibel inspringen op de klantvraag van morgen. Daarom voeren we onze proeven altijd met anderen uit. 

Marktmodel

Er is nog veel onduidelijkheid over de rollen en taken binnen duurzaam vervoer. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor dat zonnepanelen gekoppeld zijn aan laadpalen? Wij voeren een dialoog met de overheid om hier meer helderheid in te krijgen.