FLEX Versnellingsprogramma

Stedin ziet voor zichzelf een rol weggelegd in het faciliteren en stimuleren van de markt op het gebied van flexibiliteit. Marktpartijen laten floreren in het energiespel door ze de juiste randvoorwaarden, data, marktmechanismen, platforms en prikkels te bieden. Daarom is Stedin in 2016 een FLEX Versnellingsprogramma gestart waarmee we marktinitiatieven met flexibiliteitsoplossingen stimuleren. 

Wat doen wij daarmee?

We zijn vanzelfsprekend zeer benieuwd naar de effecten van de oplossingen op het gedrag van klanten en de impact daarvan op onze netten. Met dat inzicht kunnen we onze energie-infrastructuur efficiënter inrichten.  

Flexibiliteitsoplossingen

De oplossingen kunnen zich richten op het balanceren van vraag en aanbod. Maar bijvoorbeeld ook portfolio-optimalisatie door hier een vorm van piekreductie of piekverschuiving aan toe te voegen. We bieden voor deze oplossingen een financiële waardering en faciliteren daar waar nodig. Het initiatief moet focussen op laagspanningsniveau tot en met 3x80 Ampère.
Huizen met zonnepanelen

FLEX Versnellingsprogramma vernieuwd

In 2016 zijn Qurrent, Sympower en BAM & Enervalis gestart met het FLEX versnellingsprogramma. Op basis van die samenwerking en informatie uit de sector hebben we het programma aangepast om zo beter aan te sluiten bij de wensen vanuit de initiatieven. 

Wat is dan anders?
  • Een toevoeging op het programma is het experimenteren met flexibiliteit in relatie tot het verkleinen van de capaciteit van de aansluiting. Stedin ziet initiatieven ontstaan op dit gebied en wil ervaren wat het effect hiervan is op ons energienet. 
  • Daarnaast hebben we de doelgroep voor de financiële vergoeding voor piekreductie of –verschuiving verbreed tot en met de aansluitcategorie 3x80 Ampère.

Deel dit artikel