Breng een circulaire economie met de Smart Fair Meter

Door Reinout Wissenburg 07-04-2015

Hoe kun je als bedrijf of organisatie een circulaire economie dichterbij brengen? Netbeheerder Stedin maakt er serieus werk van met de ‘Fair Smart Meter’. We brengen nieuwe criteria voor ons product én stellen onze opgedane kennis openbaar. Want alleen samen brengen we een eerlijker wereld dichterbij.

Vanaf dit jaar krijgen 7,57 miljoen huishoudens in Nederland de slimme meter aangeboden. Een goede zaak, want onderzoek toont aan dat het energieverbruik daarmee tot wel 10% afneemt. Maar er kleeft ook een nadeel aan, want voor de slimme meter zijn grondstoffen nodig. Grondstoffen die steeds schaarser worden, uit conflictgebieden komen, of zijn vervaardigd onder gevaarlijke en oneerlijke werkomstandigheden. Voor Stedin en haar partners de reden om een Smart Fair Meter te gaan ontwikkelen: een slimme meter die nauwelijks energie gebruikt, 100% eerlijk is en gemaakt van gerecyclede materialen.  

Prestatieladder

In ons samenwerkingsverband is het gelukt om binnen de Europese aanbestedingsregels Fair tot een van de vier hoofddoelen te benoemen. Om te bepalen wat Fair is, hebben we de “prestatieladder” ontwikkeld. Hierop staan onze criteria onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: circulariteit, eerlijkheid en transparantie & voetafdruk. Op elk van de onderdelen hebben we de huidige prestatie en de ambitie van de leverancier uitgevraagd. Ook hebben we voor onszelf geformuleerd wat een 100% Fair Meter is. Deze prestatieladder kan met enkele aanpassingen voor elk inkooptraject worden gebruikt.

Resources Identification Tool

Voor de slimme meter zijn er in totaal zo’n 3.000 toeleveranciers. Met zo’n groot aantal toeleveranciers is het nog niet eenvoudig om alle data uit de keten boven tafel te krijgen. Daarom hebben we samen met onderzoeksbureau Metabolic en het ministerie van Verkeer & Waterstaat de Resources Identification Tool ontwikkeld. De basis van de Resources Identification Tool is dat van elke meter bekend is uit welke componenten die bestaat, waar die van gemaakt zijn, wanneer en op welke wijze. In het ideale geval is elke meter tot aan de mijn getagd.

Lessons shared

We hopen dat de meters die vanaf 2016 op de markt komen voor een groot deel fair zijn. Graag willen we onze lessen delen, zodat we niet allemaal steeds het wiel zelf hoeven uit te vinden. Want het is niet door ons dat de wereld eruitziet zoals die eruitziet. Maar het is wel aan ons als er niks verandert. De prestatieladder en het rapport van de Resources Identification Tool zijn daarom openbaar

Deel dit artikel

Reinout Wissenburg

Reinout Wissenburg

Innovator

Gedreven en ambitieuze duurzaamheidsprofessional met ervaring en netwerk in het Nederlandse en Europese politieke en energielandschap, zowel als lobbyist en als ontwikkelaar van windenergieprojecten. Specifieke interesse voor het snijvlak van maatschappij en bedrijfsleven en met een sterk kloppend hart voor de energietransitie en verduurzaming. Een duurzame toekomst en idealisme werken als een bron van inspiratie en liggen aan de basis van een sterke overtuigingskracht en oprecht enthousiasme.