De warmtetransitie: van samen denken naar samen doen

Door Rick Heerink

Onlangs zette Stedin, samen met 40 andere partijen, haar handtekening onder de Green Deal Aardgasvrije wijken. Die ondertekening staat wat mij betreft symbool voor de ontwikkeling die het denken over duurzame warmtevoorziening doormaakt binnen ons bedrijf, binnen de overheid en binnen de Nederlandse maatschappij.

Alternatieven voor aardgas

Bij duurzame vormen van het verwarmen van onze huizen, dachten we afgelopen jaren vooral aan het inzetten van collectieve warmte, zoals stadsverwarming. Het gesprek over de warmtevoorziening in de toekomst gaat inmiddels verder dan dat. Denk aan de combinatie van elektriciteit en groen gas, elektriciteit en warmte en volledig elektrisch (full electric).

De overgang van aardgas naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van woningen, voor het tappen van warm water en voor het koken, noemen we ‘de warmtetransitie’. Hebben we dan op korte termijn geen gasnet - en aansluitingen meer? Nee dat niet, we blijven vooralsnog ervoor zorgen dat gas veilig gebruikt kan worden. Maar we denken er wel over na hoe het anders kan.

Warmtevisie van Stedin

Bij Stedin hebben we een visie op de warmtetransitie ontwikkeld: onze warmtevisie. Want een enorme uitdaging is het, de verduurzaming van de energievoorziening in steden en dorpen. Een paar feiten en cijfers op een rij:

1

Aardgas wordt het meest gebruikt voor verwarming. Daarna pas voor warm water en koken.

aardgasverbruik

2

Zo’n 80-90% van de energie in woningen komt uit aardgas.

Energiebron

3

Steden en dorpen (gebouwde omgeving) nemen circa de helft van het totale gasverbruik in Nederland voor hun rekening.

Gasverbruik

Welke rol zien wij voor onszelf? 

Met onze technische kennis en kunde van het energienet kunnen we de zogenaamde spin in het web zijn. We verbinden partijen, hebben relevante informatie, nemen deel aan het debat over de warmtetransitie en anticiperen in onze strategie op de inpassing van verschillende warmteopties. Maar hoever onze rol precies gaat of moet gaan? Dat blijft onderwerp van gesprek. De meningen lopen nog niet in de pas als je kijkt naar de stukken uit Europa, het Rijk en andere overheden en branchegenoten. Het is belangrijk dat duidelijk wordt wie nu precies waarover besluit.

Beginnen, ervaren en leren

Afwachten hoe die meningen zich verder ontwikkelen, is geen optie als voor 2050 90% van de dorpen en steden duurzaam moeten zijn. Daarom moeten we vooral beginnen. Door te doen krijgen we ervaring met de draagkracht voor en haalbaarheid van bepaalde oplossingen én de financiering ervan. Er is nog veel te leren. 

Bij Stedin vinden we dat gebiedsgericht en stapsgewijs werken de sleutel tot succes is. Gebruikmaken van natuurlijke momenten zoals wijkrenovaties en gasnetvervangingen. Gemeenten fungeren wat ons betreft als regisseur en realiseren zo samen met verschillende partijen, onder andere netbeheerders, de optimale warmtetransitie voor een gebied. Gelukkig zit Stedin aan tafel bij gemeenten in ons verzorgingsgebied die serieuze, duurzame ambities hebben. Voorzichtig maken we stappen in het doen, ervaren en leren. 2050 lijkt nog ver weg, maar dat is het niet als je kijkt naar de enorme opgave die voor ons ligt.

Hoe snel het gaat bepalen we samen

De energietransitie is wat mij betreft nog maar net begonnen en gelukkig volop in ontwikkeling. Hoe snel het gaat bepalen we allemaal samen, en ik draag graag bij in de oplossingsrichtingen. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of wilt u meer weten? Mail me gerust op rick.heerink@stedin.net.

Rick Heerink – Change & Innovation Manager bij Stedin.

Deel dit artikel