Schaft Minister Kamp de aansluitplicht gas nu nog niet af?

Door Reinout Wissenburg 09-12-2016
Twee dagen nadat Minister Kamp van Economische Zaken de energieagenda bekend maakt, stuurt hij het wetsvoorstel Voortgang Energietranisitie (VET) naar de Tweede Kamer. In netbeherend Nederland wordt hoofdschuddend op de nieuwe wet gereageerd. Samenwerkingen worden beperkt en de flexibiliteit van het energienet wordt niet benoemd. Kortom, volgens de netbeheerders helpt de wet niet de energietransitie het juiste duwtje in de rug te geven. Waar ik me echt over verbaas is dat de minister de aansluitplicht voor gas niet schrapt.

Nadat Stedin en de gemeente Utrecht in juli in het NOS Journaal pleitte voor de afschaffing van de aansluitplicht aardgas voor nieuwbouw werden we overstelpt met positieve reacties. Natuurlijk vanuit de energiewereld, maar ook door gemeenten. Steeds meer gemeenten kloppen bij ons aan om te praten over hoe zij wijken aardgas vrij kunnen maken. Schitterend om te zien hoe gemeente hun rol pakken en snappen hoe zij hun bedrage in de energietransitie kunnen doen. 
  
In de nieuwe energiewet blijft de aansluitplicht op het gasnet gewoon bestaan. Onbegrijpelijk en ongelooflijk zonde.
Reinout Wissenburg, adviseur innovatie Stedin

Net als de gemeenten vindt Stedin onverantwoord nu nog langer woningen op aardgas aan te sluiten. Het afgelopen jaar hebben we dat bij zo’n 10.000 huishoudens gedaan en er miljoenen euro’s aan uitgegeven. Gewoon omdat dat zo in de wet staat. Terwijl we weten dat de verbranding van aardgas zorgt voor extra CO2-uitstoot. Dat moeten we niet hebben. Bovendien hebben we in het Energieakkoord afgesproken dat we hier paal en perk aan gaan stellen. Ik was daarom verheugd toen de minister op 7 december in alle nieuwsuitzendingen riep dat we in 2050 geen aardgas in onze huishoudens meer aantreffen. Wat blijkt nu? In de nieuwe energiewet blijft de aansluitplicht op het gasnet gewoon bestaan. Onbegrijpelijk en ongelooflijk zonde. Er zijn immers voldoende duurzame alternatieven voor handen. Het is nu aan de Kamer om de wet alsnog te repareren en zo aan te passen dat het echt de energietransitie versneld.


Deel dit artikel