De warmtepomp leert op welke momenten warm water wordt gevraagd en kan zo de bewoner op het juiste moment van voldoende warm water voorzien. Zo vult de pomp bijvoorbeeld het warmtapwaterbuffer als de zon schijnt. Deze slimme aansturing verbruikt minder energie en de bewoner heeft altijd warm water beschikbaar.
De warmtepomp leert welke temperaturen de bewoner prettig vindt en maakt een persoonlijk schema van het leefritme en het huis. Op het moment dat er geen energie voor de verwarming van het huis nodig is, kan deze energie ergens anders worden gebruikt. De bewoner zit dankzij de slimme aansturing niet in de kou.
Een aantal woningen krijgt accu’s. Deze accu’s slaan de opgewekte energie eerst op en leveren daarna pas terug aan het net. Met testen willen we achterhalen hoeveel capaciteit deze accu’s in de toekomst moeten hebben.
Het gebruik van accu’s in de woningen maakt het ook mogelijk om het ‘gelijkstroomnetwerk’ in de woning verder te ontwikkelen. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op dat door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is het type stroom dat in de woning uit een traditioneel stopcontact komt. In adapters van bijvoorbeeld een laptop of telefoon wordt deze stroom weer omgezet in gelijkstroom. Al deze omzettingen zorgen voor energieverlies.