U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

De slimme meter is onmisbaar voor een duurzame toekomst. Deze digitale meter is een nieuwe generatie energiemeter en vervangt de traditionele meters. Huishoudens en bedrijven krijgen met de slimme meter steeds meer inzicht in hun energieverbruik. Dat kan de samenleving een forse energiebesparing opleveren.

Ook komen er steeds meer slimme energienetten. Die kunnen net als de slimme meter informatie versturen en ontvangen. Het net ‘weet’ zo waar er te veel of te weinig energie ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dan is er energie over. Of aan het opladen van een elektrische auto: dan is er energie nodig. De slimme netten zorgen dan zelf voor een balans. Zo zijn er minder fossiele brandstoffen én investeringen nodig. Dat is beter voor het milieu en het bespaart geld. 

Wanneer komt de slimme meter?

Alle netbeheerders in Nederland bieden voor 2020 ieder huishouden in Nederland gratis een slimme meter aan. Inmiddels hebben we bij Stedin al ruim 1,1 miljoen slimme meters geplaatst. De slimme meter is digitaal en registreert zelf het energieverbruik. De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier.

Meer lezen over de slimme meter

Privacy en veiligheid

In Nederland gelden strenge regels als het gaat om privacy en veiligheid. Deze zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming en daaraan gelieerde wet- en regelgeving, zoals de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Vanzelfsprekend volgt Stedin deze wet- en regelgeving. De meterstanden die voor ons zichtbaar zijn, worden goed beveiligd. 

Lees alles over de slimme meter en privacy