Waarom opslag een betrouwbaar energienet overbodig maakt

Door Marko Kruithof 23-09-2015

Bedrijfszekerheid en continuïteit zijn sinds jaar en dag de sleutelwoorden in netbeheerdersland. Maar blijft dat ook zo met de opkomst van energieopslag? Een betrouwbaar net is straks misschien overbodig. En dat betekent nogal wat voor onze denkwijze en investeringen.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste energiesystemen ter wereld: al tientallen jaren behoren we tot de top drie van beste energienetwerken ter wereld. In Nederland is het bijvoorbeeld een zeldzaamheid dat je bij een kantoor een noodstroomaggregaat ziet, iets wat in het buitenland veel voorkomt. Het is simpelweg niet nodig, omdat het energienet zo goed is. Om dezelfde reden maakt een gezin gemiddeld maar één keer per vier jaar een stroomstoring mee. Zo’n storing duurt dan gemiddeld 100 minuten. Dat is echt heel weinig.

Een betrouwbaar net is fantastisch 

Zo’n betrouwbaar, complex systeem levert ons natuurlijk veel op: economisch gezien, maar ook voor ons welzijn. Daarom ligt de focus van netbeheerders altijd op betrouwbaarheid en continuïteit. Maar zo’n systeem kost ook wat. Jaarlijks zijn er miljarden nodig om het te onderhouden, te beheren en te verbeteren.

Dan is er ineens energie-opslag                                        

En dan komt energie-opslag om de hoek kijken. Eerder schreef ik al dat de Powerwall van Tesla een game changer gaat zijn in het energiespel. In bredere zin gaat het natuurlijk om energie-opslag. Energie-opslag heeft de prettige eigenschap dat je elektriciteit kunt opslaan en later kunt gebruiken. Je eigen opgewekte duurzame energie van de zon kun je dan ook na zonsondergang gebruiken. Maar energieopslag zorgt er ook voor dat je rustig 2 uur van het energienet af kan zonder dit te merken. De vraag voor ons in de energiewereld is dan ook: moet het in de toekomst nog wel gaan om continuïteit in een wijk of gebied waar iedereen ook gekozen heeft voor eigen opslag?

En als dat doorbreekt... 

Nu staat opslag nog redelijk in de kinderschoenen. Maar als opslag echt toegankelijk en betaalbaar wordt voor een brede groep in de samenleving, kan zo’n ontwikkeling heel snel gaan. En dat creëert een enorme flexibiliteit voor ons als netwerkbedrijven. Het energienet is dan alleen nog een achtervang, een back bone. Klanten hebben dan niet eens meer door dat er storing is. Hun eigen systeem zorgt voor de continuïteit als die zeldzame storing bij het netwerkbedrijf optreedt. Dan kunnen we 100% betrouwbaarheid realiseren.  

Andere eisen aan ons energienetwerk

Het is nu nog te vroeg om te begrijpen of onderbrekingen van 1 uur, 4 uur of een dag storend zijn voor de klant met opslag. Wel weten we zeker dat een doorbraak van energieopslag heel andere eisen gaat stellen aan ons energienetwerk. Dat zal nog niet morgen zijn, maar over tien jaar ziet de wereld er echt anders uit. Dan krijgen betrouwbaarheid en continuïteit een heel andere dimensie dan nu. De vele tientallen miljoenen die worden gestoken in het onderhoud van het netwerk kunnen weleens gaan verschuiven en worden uitgegeven aan lokale opslag bij de klant zelf, in de straat of de wijk. Ik verwacht in de komende vijf jaar al een aantal grote doorbraken, waardoor oplossingen in de wijk mogelijk worden.  

De vraag voor de netbeheerder

De uitdaging is om opslag op de juiste manier te integreren in ons robuuste netwerk. Dat vraagt om een andere manier van denken over het net. Als we erin slagen om opslag goed te integreren, kunnen we mogelijk met dezelfde of lagere investeringen nog meer waarde leveren aan onze klanten. Wie wil er nou niet de duurzame energie van de zon ook ‘s avonds gebruiken? En niet alleen voor jezelf maar ook voor de gemeenschap? Dan hebben we echt iets om trots op te zijn. 

Deel dit artikel

Marko Kruithof

Marko Kruithof

Manager Duurzaamheid & Vernieuwing