Zonsverduistering 20 maart 2015

Door Arnoud Rijneveld 10-03-2015

Op vrijdag 20 maart 2015 gebeurde er iets bijzonders: een zonsverduistering. Een schitterend natuurverschijnsel dat precies laat zien dat duurzame energie risico’s met zich meebrengt. Gelukkig is er een oplossing: smart grids. 

De laatste paar jaar komen zonne- en windenergie veel in het nieuws als schone energiebronnen. Dat klopt helemaal, maar naast schoon zijn ze ook onvoorspelbaar. Niets is immers zo veranderlijk als het weer. Dit is een groot verschil met de energie-opwekcentrales die we nu nog veel gebruiken.

Het zonsverduisteringsprobleem

Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde. Dit betekent dat er even geen zonne-energie kan worden opgewekt. Stel je hebt zonnepanelen op je dak liggen. Hoe kun je dan toch gebruik maken van zonne-energie als de zon niet schijnt? Of stel het is bewolkt? Dit is in het kort het zonsverduisteringsprobleem.

Dure systemen voorkomen

Op dit moment kunnen we dat soort momenten nog niet opvangen: elektriciteit kun je nu eenmaal lastig opslaan. Dit betekent dat als we straks vooral duurzame energiebronnen gebruiken de bestaande opwekcentrales in stand moeten houden als “back-up”. En dat is duur. Daarom is er iets extra’s nodig: smart grids. Stedin is daar nu al mee bezig.

De oplossing: Smart grids

Smart grids is een verzamelnaam voor slimme (technologische) oplossingen voor energieproblemen. Soms zijn deze puur technisch, een andere keer zit er een sociaal aspect aan. Bij het zonsverduisteringsprobleem denken wij aan energieopslag. Hiermee bouw je een voorraadje energie op tijdens zonnige periodes, die je op een later, donker moment kunt gebruiken. Een andere oplossing is je energieverbruik afstemmen op de beschikbaarheid van zonne-energie. Hiervoor heb je wel inzicht in je energieverbruik nodig.

De toekomst: meer oplossingen?

Naast deze twee slimme oplossingen, komen er in de toekomst nog veel meer bij. Hoe snel dit gaat, hangt onder meer af van de interesse van klanten. Nu is energie nog vaak ‘low interest’ en is de beloning voor duurzaam energieverbruik redelijk laag. Als netbeheerder willen we voorbereid zijn op de toenemende interesse. Daarom investeren we in smart grids. Zodat we ook in de toekomst altijd iedereen toegang kunnen bieden tot energie.

Deel dit artikel

Arnoud Rijneveld

Arnoud Rijneveld

Innovator