U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

UITSTOOT VAN FIJNSTOF
MET ONS WAGENPARK EN NETVERLIEZEN

Met 1280 bestelauto’s, 600 personenauto’s en 220 private leaseauto's heeft Stedin een van de grootste bedrijfswagenparken van de Randstad. Deze voertuigen stoten fijnstof uit: kleine stofdeeltjes die slecht zijn voor de gezondheid. Ook via de inkoop van onze energie en bijvoorbeeld het gebruik van onze diesleaggregaten dragen wij bij aan de uitstoot van fijnstof. Deze uitstoot willen we steeds verder beperken. Zo moet in 2020 de uitstoot van fijnstof via ons wagenpark en energie-inkoop binnen de grenzen van onze planeet zijn. En in 2030 willen we dat de fijnstofuitstoot van onze totale organisatie binnen deze grenzen vallen. Dit betekent een reductie van minimaal 50% ten opzichte van onze huidige uitstoot.

MINDER FIJNSTOFUITSTOOT
HOE DOEN WE DIT DAN?

De meeste focus ligt op de fijnstofuitstoot van ons wagenpark. In 2020 willen we een groot deel ‘zero emission’ gemaakt hebben en over 5 jaar volledig geëlektrificeerd. Een pittige opgave dus, gezien de omvang. Met de groeiende beschikbaarheid van elektrische auto’s verduurzaamt de komende jaren ons wagenpark steeds sneller. Zo zijn we met Greenwheels een samenwerking aangegaan, hebben we onze deelauto’s vervangen door een 100% elektrische auto (Renault ZOE) en kunnen medewerkers met een OV-vrijkaart de hele week zakelijk en prive met het openbaar vervoer reizen. Ook onze bedrijfswagens moeten hierop zo snel mogelijk volgen, afhankelijk van het aanbod. Van al onze bedrijfswagens is momenteel 71 semi-elektrisch en 33 volledig elektrisch.

Netverliezen en onze aggregaten hebben ook impact op onze fijnstofuitstoot. Doordat we ons netverlies vergroenen, zorgen we tegelijkertijd ook voor een vermindering van de fijnstofuitstoot. Dit komt omdat er minder fossiele brandstoffen verbrand worden voor de energieopwek, en dus minder fijnstof vrijkomt. Lees hier meer over op‘Klimaatverandering’.