Geen aardgas meer! Maar wat dan wel?

Rotterdam 05-09-2017

Meisje bakt pannenkoeken Foto: iStock

Bijna alle huishoudens in Nederland hebben een cv-ketel op aardgas thuis om hun woning te verwarmen. De kans is dus groot dat jij er ook eentje hebt hangen. Nederland wil in 2050 volledig duurzaam zijn. Dit betekent dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten terugdringen. We gaan daarom af van aardgas. Je vertrouwde cv-ketel verdwijnt daardoor. Maar wat komt er voor in de plaats?

Bij verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas komt er CO2 vrij. Dit zorgt voor opwarming van de aarde en schade aan ecosystemen. Gletsjers smelten, poolijs verdwijnt, de zeespiegel stijgt, koraalriffen verbleken en hevige droogte veroorzaakt tekorten aan drinkwater en voedsel. In het licht van deze wereldproblemen, lijkt het een kleine stap om duurzame manieren te vinden om onze woningen te verwarmen.

We zetten daarom 3 duurzame alternatieven voor aardgas voor je op een rij: 

  • Warmtenetten
    Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Het warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt en kan worden gebruikt om woningen te verwarmen. In huis heb je wand- en/of vloerverwarming of radiatoren. 
  • Elektrische oplossingen
    Je kunt je huis ook met elektriciteit verwarmen. Je gebruikt dan meestal een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort ‘omgekeerde koelkast’. In huis heb je dan vloerverwarming en/of wandverwarming.
  • Biogas
    Biogas wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, alleen is de herkomst van biogas is duurzaam.

Meer weten? Kijk dan ook eens op www.hierverwarmt.nl. Stedin doet er veel aan om de verandering naar een duurzaam Nederland mogelijk te maken. Zo zijn we voorstander van aardgasvrij wonen, doen we onderzoek naar de alternatieven en experimenteren we op kleine schaal in onze proeftuinen, bijvoorbeeld in Hoog Dalem

Deel dit artikel