Grotere windmolens uit Rotterdam

Rotterdam 08-03-2017

Sif uit Roermond is een toonaangevende producent van stalen funderingen voor offshore windmolens. De vraag naar meer en vooral grotere windmolens stijgt wereldwijd. In de Rotterdamse haven, op de Tweede Maasvlakte, kwam dan ook een tweede assemblagehal. Maar wat doe je als het meeuwenbroedseizoen de aanleg van het energienetwerk vertraagt?

Sif produceert 24 uur per dag, zeven dagen per week. Als fabrikant dragen zij bij aan de transitie naar duurzame vormen van energieopwekking. “De nieuwe fabriek, aan een van de beste havens voor de offshore windindustrie, biedt directe toegang tot de Noordzee”, legt projectleider Diederik de Bruin van Sif uit. “Wat we in Roermond maken, zetten we in Rotterdam in elkaar.”

Wachten op meeuwen

Steeds dikkere, hogere en zwaardere windmolens vinden vanaf de Tweede Maasvlakte direct hun weg op zee. Een zware nieuwe aansluiting van 10 MVA met een spanningsniveau van 23.000 volt was nodig om het werk te doen. Diederik: “Maar toen Stedin wilde gaan graven voor het leidingentracé gooide het meeuwenbroedseizoen roet in het eten. Er mocht pas begonnen worden als het gebied werd vrijgegeven.”

Bron: Sif/Aerolin

Voldoende vermogen

Sif kon hier niet op wachten en samen met Stedin werd een tussenoplossing bedacht. Diederik: “In de nieuwe hal was een bouwaansluiting in gebruik. Maar om meer dan duizend ton staal te tillen, hebben de hijskranen wel wat meer power nodig.” Ook een aggregaat bood geen soelaas. “Uiteindelijk sloot Stedin ons aan op een tijdelijke ring met voldoende vermogen om de fabriek te kunnen laten draaien.”

Minimale verstoring

Nog steeds maakt de locatie aan de Noordzee gebruik van deze tijdelijke verbinding. De noodzakelijke kabels liggen inmiddels in de grond en Sif kan over op een vaste en veilige aansluiting. “Wij draaien 24/7, even een weekendje eruit kan niet”, vertelt Diederik. “Maar ook nu denkt Stedin met ons mee en komen we samen tot een oplossing die onze werkprocessen minimaal verstoort. Daarin heb ik alle vertrouwen.”

Deel dit artikel