De term nul-op-de-meterwoning komt steeds vaker voorbij. In het kort betekent het dat een huis in een jaar tijd evenveel of meer energie opwekt dan dat er nodig is voor het huis en de mensen die er wonen. Maar hoe werkt dat dan? We geven je antwoord op de drie meestgestelde vragen.
Nul-op-de-meterwoningen kunnen nieuwe woningen zijn, maar ook bestaande woningen die zijn verbeterd. De woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor warmte beter wordt vastgehouden in de woning. Er wordt gebruik gemaakt van slimme installaties voor verwarming en koeling. En er wordt zelf energie opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Teveel opgewekte energie kan worden terug geleverd aan het energienet.
Doordat de energierekening omlaag gaat, betaalt de investering zich uiteindelijk terug. Bij huurwoningen wordt het vaak verrekend in de huurprijs, waarbij de woonlasten onder aan de streep voor de bewoner gelijk blijven. Je krijgt een meer comfortabele woning, voor dezelfde prijs.
Bij bestaande woningen wordt in een korte tijd – meestal niet langer dan een week - de woning verbetert. Je kunt vaak gewoon in je woning blijven wonen. Deze video van Stroomversnelling legt uit hoe het werkt.
Bron: Stroomversnelling
Stedin werkt mee in verschillende nul-op-de-meterprojecten, zoals REnnovates. We zorgen er voorafgaand aan de verbouwing voor dat het energienet is aangepast, de woningen de juiste aansluiting hebben op het net en zijn voorzien van een slimme meter.