Nul op de wat? Nul op de meter!

Rotterdam 10-10-2017

De term nul-op-de-meterwoning komt steeds vaker voorbij. In het kort betekent het dat een huis in een jaar tijd evenveel of meer energie opwekt dan dat er nodig is voor het huis en de mensen die er wonen. Maar hoe werkt dat dan? We geven je antwoord op de drie meestgestelde vragen.  

Wanneer is een woning nul-op-de-meter?

Nul-op-de-meterwoningen kunnen nieuwe woningen zijn, maar ook bestaande woningen die zijn verbeterd. De woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor warmte beter wordt vastgehouden in de woning. Er wordt gebruik gemaakt van slimme installaties voor verwarming en koeling. En er wordt zelf energie opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Teveel opgewekte energie kan worden terug geleverd aan het energienet. 

Maar wie betaalt dat dan? 

Doordat de energierekening omlaag gaat, betaalt de investering zich uiteindelijk terug. Bij huurwoningen wordt het vaak verrekend in de huurprijs, waarbij de woonlasten onder aan de streep voor de bewoner gelijk blijven. Je krijgt een meer comfortabele woning, voor dezelfde prijs.  

Hoe gaat het in zijn werk? 

Bij bestaande woningen wordt in een korte tijd – meestal niet langer dan een week - de woning verbetert. Je kunt vaak gewoon in je woning blijven wonen. Deze video van Stroomversnelling legt uit hoe het werkt. 

 Bron: Stroomversnelling

Stedin werkt mee in verschillende nul-op-de-meterprojecten, zoals REnnovates. We zorgen er voorafgaand aan de verbouwing voor dat het energienet is aangepast, de woningen de juiste aansluiting hebben op het net en zijn voorzien van een slimme meter. 

Deel dit artikel