Op weg naar duurzame mobiliteit maar #hoedan?

Rotterdam 31-05-2018

#WELLES een volledig duurzaam woon-werk en zakelijk vervoer in 2020. #NIETES de wereld vervuilen. Collega Gertjan Sybrandi legt uit hoe Stedin nu en de komende jaren blijft innoveren op het gebied van mobiliteit.

We hebben een (nieuwe) missie: Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Ons reisgedrag bepaalt op dit moment een groot deel van onze interne CO2-uitstoot. Om onze uitstoot te verlagen, hebben we een mobiliteitsvisie 2020 opgesteld. Hierin hebben we de ambitie uitgesproken om in 2020 in ieder geval voor wat betreft woon-werk en zakelijk vervoer alleen nog duurzaam te reizen. 

Wagenpark, leasen en OV

Met circa 2100 auto’s en bedrijfswagens heeft Stedin een van de grotere wagenparken van Nederland. Veel van die auto’s staan echter veel te veel stil. Daarom hebben we elektrische deelauto’s geïntroduceerd. Daarnaast leasen we sinds begin 2018 alleen nog elektrische bedrijfsauto’s. Grotere bedrijfsbussen zijn minder eenvoudig te vervangen voor duurzame alternatieven, maar daarmee zijn we druk aan het experimenteren. Eind 2020 leasen we geen enkele brandstofauto meer. Er rijden dan alleen nog maar elektrische lease-auto’s van Stedin rond. Daarnaast bieden we een OV Vrij reizen-abonnement aan. 

Eigen initiatief

Gertjan Sybrandi is hoofd Services & Mobiliteit en maakt deel uit van de werkgroep mobiliteit. Die werkgroep is op eigen initiatief gestart en ligt vol op stoom. Gertjan: “Als werkgroep kijken we hoe we ons reisgedrag kunnen verduurzamen. Met een mooi doel: in 2020 rijden we alleen nog maar in elektrische auto’s. Qua duurzaamheid lopen we voor op andere organisaties, misschien wel omdat dit onderwerp binnen heel Stedin echt leeft. Dat blijkt ook wel uit andere initiatieven, zoals de bakfietsen in de binnenstad van Utrecht waarmee onze collega’s slimme meters plaatsen.” 

Mobiliteitsmanager van het jaar

Afgelopen dinsdag werd Sybrandi verkozen tot Mobiliteitsmanager van het jaar 2018. Hij kreeg de prijs op het Fleet Mobility Live event dat in de Rotterdamse Van Nelle fabriek werd gehouden. De vakjury prees Sybrandi als een ‘realistische bruggenbouwer die overzicht behoudt. Een goed luisteraar, met hoge gunfactor, die de verschillende belangen begrijpt en ook in situaties die weerstand oproepen, tot resultaat komt’. Sybrandi werd bovendien verkozen vanwege zijn ambitieuze plannen om in 2020 uitsluitend volledig elektrische auto’s in te zetten. 

Deel dit artikel