Samenwerken voor een energieneutraal eiland

Goeree-Overflakkee 08-03-2017

De gemeente Goeree-Overflakkee wil in 2020 volledig energieneutraal zijn. Dit door energiebesparing en duurzame energieopwekking via zon, zee en wind. Stedin gaat de gemeente hierbij intensief ondersteunen. De samenwerking werd officieel vastgelegd in een overeenkomst die op 15 februari werd ondertekend door wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Joep Weerts, directeur Klant en Markt van Stedin.

De gemeente en Stedin gaan samen het aardgasverbruik van het eiland omlaag brengen. Zo krijgen alle inwoners inzicht in hun eigen energieverbruik via een slimme energiemeter. “Bij het gebruik van aardgas komt CO2 vrij, dus wie klimaatneutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas”, verklaart de wethouder. “Samen met Stedin kijken we naar betaalbare alternatieven.” Dit jaar start Stedin met de voorbereidingen om bij ruim 20.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten op Goeree-Overflakkee de traditionele meters te vervangen door slimme energiemeters.

Schone brandstof

De duurzame ontwikkelingen op het eiland zijn niet nieuw. De afgelopen jaren investeerde Stedin meer dan honderd miljoen euro in de betrouwbaarheid en optimalisatie van het elektriciteitsnet. Zo kan duurzaam opgewekte energie altijd van, naar én op het eiland getransporteerd worden. Verder zijn er plannen voor een getijdencentrale in de Brouwersdam, waar duurzame energieproductie wordt gecombineerd met een verbeterde waterkwaliteit van de Grevelingen. In Oude-Tonge komt een tankstation met onder andere lokaal duurzaam opgewekte waterstof. Waterstof is een schone brandstof zonder CO2-uitstoot voor bijvoorbeeld bussen.

Deel dit artikel