Samenwerken voor zonne-energie

Rotterdam 27-11-2017

 Met elkaar produceren de ruim 250 leden van Coöperatie Postcodestroom jaarlijks zo’n 230.000 kWh aan zonne-energie, vergelijkbaar met het energieverbruik van 65 woningen. Een deel daarvan komt van de 1.069 zonnepanelen op de daken van autodealer Pon en ASCA Autoschade in Amersfoort, waar circa honderd leden gezamenlijk eigenaar van zijn. Dirk Koelewijn, voorzitter Coöperatie Postcodestroom, en projectleider Dirk Jan Masselink van Servicehouse vertellen over dit grootse initiatief.

Postcodestroom maakt het opwekken van duurzame energie voor iedereen toegankelijk dankzij de postcoderoosregeling, vertelt Masselink. Als initiator zoekt hij geschikte daken en benadert hij mensen in geschikte postcodegebieden om mee te doen in een coöperatie. “Bewoners nemen deel aan een zonne-energieproject op een dak in de buurt en produceren zo hun eigen groene stroom. Hiermee profiteren zij vijftien jaar lang van een lagere energierekening met de postcoderoosregeling, de Regeling Verlaagd Tarief, vanuit de overheid.” 

Dirk-Jan Masselink, projectleider van Servicehouse en Dirk Koelewijn, voorzitter Coƶperatie Postcodestroom. Dirk-Jan Masselink, projectleider van Servicehouse en Dirk Koelewijn, voorzitter Coöperatie Postcodestroom. 

Rijden op de zon

Toen Koelewijn hoorde van het initiatief in Amersfoort meldde hij zich meteen aan. “Ik heb een elektrische auto van Pon Dealer Amersfoort en als klant kreeg ik het eerste recht om mee te doen. Met de zonnepanelen kan ik het verbruik van mijn auto compenseren. Dat is fantastisch, want dan rijd ik op de zon. En als ik nog ergens vijf zonnepanelen kan wegzetten, dan wek ik net zoveel op als ik verbruik met autorijden. Het mooie van Postcodestroom is dat je veel meer panelen kunt nemen dan er op je eigen dak passen. Eigenlijk neem je zonnepanelen op het dak van een ander.”

Complexe aansluiting

Voor Stedin was het de eerste keer dat we op deze manier betrokken waren bij een energiecollectief. Masselink: “In het begin hadden we dan ook moeite om bij de juiste persoon terecht te komen. Dit leverde vertraging op in de uitvoering. Toen we eenmaal een contactpersoon hadden, is de samenwerking heel goed verlopen. Zo’n aansluiting is redelijk complex, want de opwekking vindt plaats op het adres van de dakeigenaar, maar hij is niet de eigenaar van het project: dat is de coöperatie. Dus zowel administratief als technisch heb je twee partijen op één adres. Een grote uitdaging voor Stedin.” 


Dat is het fijne van Postcodestroom, de opbrengst wordt meteen verrekend met mijn energienota.
Dirk Koelewijn, voorzitter Coöperatie Postcodestroom
 

Wettelijke regeling

Van initiatief tot realisatie duurde het ongeveer negen maanden. Masselink: “De meeste tijd gaat naar het vinden van mensen die mee willen doen. Er is veel uitleg nodig, want het is een nieuw concept. Mensen kennen het niet, maar de interesse is er zeker. Daarbij is het een wettelijke regeling, dus wij moeten ervoor zorgen dat het project aan alle eisen voldoet. Pas dan wordt de zonnestroom die coöperatieleden afnemen vrijgesteld van energiebelasting.” Koelewijn is tot nu toe heel tevreden met de huidige opbrengst. “Eerst had ik een elektriciteitsnota van boven de 100 euro en nu betaal ik nog maar 27 euro. Dat is het fijne van Postcodestroom, de opbrengst wordt meteen verrekend met mijn energienota. Daardoor merk ik elke maand dat het werkt. Iedereen zou dit moeten doen.”

Rol als netbeheerder

Of Stedin ter ondersteuning van de energiecollectieven een andere rol moet oppakken om de energietransitie te versnellen? Dat vindt Masselink niet nodig. “Hoe je een aansluiting kunt realiseren, is voor mij veruit het belangrijkste. Dat is ook een vereiste vanuit de wetgeving. Dus ik zie de rol van Stedin vooral als die van netbeheerder. Wel moeten alle netbeheerders dezelfde structuur en rol hebben, zodat niet iedereen zijn eigen regeltjes hanteert. Dat zorgt alleen maar voor onduidelijkheid.”

Deel dit artikel