"Stilstaan is geen optie als het gaat om duurzaamheid"

Rotterdam 26-09-2017

 Sierplanten bij Ammerlaan

Als eerste sierteeltbedrijf in Nederland installeerde Ammerlaan The Green Innovator een aardwarmte-installatie om de kassen voor zijn tropische groene potplanten te verwarmen. De broncapaciteit was groter dan de eigen warmtebehoefte en stap voor stap werden ook omliggende bedrijven en woningen van warmte voorzien via de installatie van de innovatieve tuinder. Een interview met eigenaar Leon Ammerlaan, pionier in de verduurzaming van de tuinbouwsector.

Samen met zijn broer runt Leon de kwekerij in Pijnacker. Het familiebedrijf beschikt over ruim zes hectare met meer dan zevenhonderd soorten tropische groene planten. Leon: “We lopen graag voorop in het verduurzamen van de teelt en het bedrijf. Van het gas afstappen heeft een enorme impact op de CO2-reductie. Dat vinden wij heel belangrijk. Door de eigen aardwarmtebron kunnen we onze groene potplanten CO2-neutraal produceren.”

Stabiele energieprijs

Het stijgen van de gasprijs was voor Leon en zijn broer destijds de aanleiding om op zoek te gaan naar een energiebron met een stabielere prijs. “In plaats van 4 euro per m2 aan stookkosten waren we ineens 16 euro kwijt. En met zo’n groot bedrijf loopt dat algauw in de papieren. Aardwarmte paste het beste bij ons bedrijf, onder andere omdat we overal al grondverwarming hadden liggen.” Naast de energiekosten speelde ook de duurzaamheidsdoelstelling een rol, vertelt Leon. “Stilstaan is geen optie. Met z’n allen moeten we ervoor zorgen dat de planeet leefbaar is en blijft.”

Pionieren

Het was pionieren voor de broers Ammerlaan, want niemand had nog ervaring met aardwarmte in de tuinbouwsector. Leon: “Het boren naar de bron viel mee. Er waren twee pijpen nodig en per pijp zijn we twee maanden bezig geweest. De aansluiting op ons eigen systeem lukte ook, maar daarna traden er allerlei onverwachte storingen op. Dan was er een pompje kapot, dan weer een kabeltje, dan was er een grotere warmtewisselaar nodig en ga zo maar door. Ons leerproces hebben we meteen gedeeld. Niet alleen met andere tuinbouwbedrijven, maar ook met de provincie, het energiebedrijf en Stedin als netbeheerder. Zij keken mee en hebben ervan geleerd.” 

Eigenaar Ammerlaan The Green InnovatorLeon Ammerlaan, eigenaar van Ammerlaan The Green Innovator

Zelf doen

Leon benadrukt dat ze de installatie van de aardwarmtebron helemaal zelf hebben gedaan. Ook de aanleg van de warmtenetten om de overcapaciteit te leveren aan bedrijven en huishoudens regelden ze zelf. “Veel partijen zaten met ons aan tafel, maar hadden geen rol bij de aansluiting. De kennis was er eenvoudig niet. De tijd was er niet rijp voor. Dat begint nu te veranderen.”

Kostenbewust

Om de energietransitie te laten slagen, zijn volgens Leon alle beschikbare duurzame bronnen nodig. “Aardwarmte of geothermie is één ding, maar ook het gebruik van zonnepanelen, windmolens en restwarmte is essentieel. Een tuinder is zich altijd bewust van zijn kosten. Nu is het prijsverschil tussen gas en duurzame energie nog te klein om fors te investeren in alternatieve energiebronnen. Daarbij zitten veel tuinders niet te wachten op uitdagingen als een aardwarmteput slaan, zonnepanelen op het dak leggen of een windmolen plaatsen. Die willen zich focussen op het teeltproces. Als onder andere een netbeheerder hierin kan ondersteunen, dan willen ze best van het gas af als het ze wordt aangeboden. En het mooiste zou zijn voor een concurrerende energieprijs. Eén ding is zeker: als netbeheerders en energiebedrijven nu niet die duurzaamheidsrol claimen, gaan anderen dat doen.”

Met z’n allen moeten we ervoor zorgen dat de planeet leefbaar is en blijft.
Leon Ammerlaan, eigenaar Ammerlaan The Green Innovator
 

Robuuster

De komende periode pioniert het glastuinbouwbedrijf verder. “We gaan kijken hoe we de aardwarmte-installatie kunnen optimaliseren”, aldus Leon. “En hoe we ons netwerk kunnen koppelen aan de aardwarmtebron van een collega-tuinder. Zodat we de warmte ergens anders vandaan kunnen halen als er bijvoorbeeld een calamiteit is of onderhoud plaatsvindt. Zo moet het systeem robuuster worden. Niet dat je moet terugvallen op gas als er een storing is. Met Stedin zitten we nu aan tafel om te kijken wat ze kunnen doen in geval van calamiteiten bij duurzame energiebronnen. Dan heb je meer gas nodig dan in je contract staat, waardoor je wordt geconfronteerd met hoge tarieven. Als hier een oplossing voor is, neemt dat bij grote afnemers ook een drempel weg om over te stappen op duurzame energiebronnen.” 

Deel dit artikel