Gashond Kees

15-06-2017

Gashond Kees en zijn begeleider Nico Kock

Het opsporen van gaslekken is letterlijk van levensbelang. Nu gebruiken we fijngevoelige elektronica maar in de jaren '50 en '60 was er gashond Kees. Hoewel lekzoekapparatuur toen ook al bestond, was het gebruik ervan erg omslachtig. Het zoeken naar lekken over 1000 meter kostte veertig manuren. Dat kon gashond Kees stukken beter, die besnuffelde 1000 meter buis in zo'n twee uur. Stukken efficiënter dus! 

Gashond Kees kwam 1 augustus 1955 in dienst van het Gemeentelijk Energie en Vervoersbedrijf Utrecht (GEVU). Gasfitter Th. G. Ockhuysen, een medewerker van het gasbedrijf, kwam op het idee toen hij een politieagent met een speurhond zag. Het gasbedrijf had hier wel oren naar en liet bij de Rijksspeurhondenschool een hond (Kees) opleiden in het opsporen van gaslekken. 

Na de opleiding werd Kees begeleid en verzorgd door Nico Kock. Waar men voorheen bij een controle van 1000 meter buis veertig uur nodig had, deden Nico en Kees dat in twee uur. En Kees was goed, heel goed. Hij kon vanaf de straat zelfs gaslekker in huizen waarnemen. 

Toen er werd overgegaan van stadsgas op aardgas, werd Kees omgeschoold. Kees verstond zijn vak als gashond zo goed, dat hij bij de overgang van stadsgas naar aardgas erin slaagde om binnen enkele weken op de nieuwe geur over te schakelen.

Na bijna 10 jaar trouwe dienst overleed gashond Kees in augustus 1965. In al die jaren spoorde Kees duizenden gaslekken op. 

Lekzoeken anno nu

Lekzoeken doen we nog steeds en is eigenlijk een periodieke controle van het gasnet. Iedere vijf jaar moet een gasleiding worden gecheckt op lekkages. Met ruim 23.500 km gasleiding in de grond betekent dat dat onze lekzoekers samen zo’n 5.000 kilometer gasleiding nalopen. Grotere lekkages kun je al snel ruiken, maar hele kleine lekken niet. De lekzoeker gaat daar naar op zoek. Werkzaamheden in de grond, maar ook bodemwerking door zwaar vrachtverkeer, kunnen lekkages veroorzaken. RTV Utrecht liep onlangs een ochtend met Stedin mee en maakte er een video van.

Deel dit artikel