Throwback Thursday: Het E-Team voor promotie van het energiebedrijf

18-05-2017
Het is een succesvol seizoen voor de eredivisieclubs uit het Stedin-gebied. Feyenoord is de trotse kampioen, Sparta, Excelsior en ADO hebben zich verzekerd van nog een jaar eredivisie en Utrecht heeft een flinke stap gezet op weg naar de finale van de play-offs. In de jaren ‘80 had het GEB zijn eigen succesvolle team, met voetballers als ambassadeurs: Het E-Team (energiekostenteam)! 

ADO-spelers (toen FC Den Haag) René Stam (links in de hoogwerker) en voorstopper Martin Jol (rechts) waren dan ook uitstekende ‘uithangborden’ voor het ‘E-Team’ - een gezamenlijk initiatief van het Gemeentelijke Energiebedrijf en de gemeente Den Haag.

Het energiekostenteam in de jaren '80
Bron foto: Haagse Beeldbank

Het ‘E-Team’ was een gezamenlijk initiatief van het Gemeentelijke Energiebedrijf en de gemeente Den Haag. Natuurlijk was het E-team (voluit Haags Energiekostenteam) er in de eerste plaats om mensen bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen. Maar er waren meer doelen. Allereerst waren er toen veel langdurig werklozen. De gemeente wilde graag mensen werkervaring laten opdoen. Dat kon in het E-team. Het GEB had er ook wel wat bij te winnen. Het energiebedrijf had last van een ambtelijk, afstandelijk en tamelijk negatief imago. Er is zelfs een keer een bezetting geweest van het hoofdkantoor uit protest tegen de hoge tarieven. Er waren toen nogal wat klanten met betalingsproblemen vanwege de hoge energiekosten.

Het E-team richtte zich vooral op huishoudens met een laag inkomen. De adviseurs gingen bij de mensen langs en hadden ook echt iets te bieden. Van een doos met energiebesparende attributen tot en met het aanbrengen van tochtstrips of het aanvragen van een extra bijdrage bij de sociale dienst voor aanvullende isolerende maatregelen.

Deel dit artikel