Throwback Thursday

20-04-2017

Hometrainers in Rotterdamse schuilkeldersBron: Stichting RoMeO (Rotterdams Openbaar Vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers

Deze foto stamt uit 1978. Diep onder de grond in de Rotterdamse metrostations waren schuilplaatsen gemaakt voor duizenden Rotterdammers. Zo moesten zoveel mogelijk Nederlanders een atoomoorlog kunnen overleven. Aangenomen werd dat Rotterdam een logisch doelwit zou zijn voor zo’n bom, vanwege de haven. Ook werd verondersteld dat er dan van een normale energievoorziening voor langere tijd geen sprake zou zijn. Er werd zelfs rekening gehouden met het uitvallen van noodaggregaten. De ‘hometrainers’ op de foto waren bedoeld om elektriciteit op te wekken in tijden van uiterste nood. Daarmee konden vitale systemen aan de gang gehouden worden, zoals de luchtverversing. 

De schuilkelders werden gebouwd en beheerd door de zogenoemde BB, Bescherming
Bevolking. Via de Noodwachtplicht werden burgers verplicht aan de BB deel te nemen. De Noodwachtplicht werd in 1985 samen met de BB opgeheven. De meeste BB-ruimtes in de Rotterdamse metro werden eind jaren ’90 gesloopt.

Deel dit artikel