Herinneringen aan Jeugdland

Rotterdam 13-07-2017

Voor wie is 'Jeugdland' nostalgie? Vanaf eind jaren '50 tot begin jaren '90 kon de stadsjeugd daar in de grote vakantie terecht voor sport en spel, optredens van goochelaars en ander vermaak. Jeugdland werd opgezet door de Dienst Recreatie van de gemeente. Het spektakel was bedoeld om de jeugd in de vakantie wat afleiding te bieden. 

Zeker in de beginjaren bestond de doelgroep vooral uit de wat armlastigere jeugd. En dus weren er ook toen al sponsors gezocht en gevonden om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als onderdeel van de gemeente was het energiebedrijf uiteraard ook van de partij, zoals te zien op de foto. 

Een bezoeker herinnert zicht: Het was voor mijn gevoel het summum van vakantie, je kon van alles doen. Een paar dingen die ik mij kan herinneren: een radio maken, koekjes bakken, een hut timmeren, racen op zo'n miniatuurautobaan enzovoorts. Bij binnenkomst kreeg je een kaart met 8 geperforeerde tegoedbonnen: 1 voor Coca Cola (ja toen ook al sponsoring), 1 voor een chiquita banaan en ook 1 voor Smiths chips, toen nog met een los zakje zout. 

Voor wie nog een invulling van de vakantie zoekt: na een doorstart kunnen ook dit jaar weer kinderen van 3 tot en met 12 jaar Jeugland beleven. Van maandag 7 tot en met vrijdag 18 augustus 2017 wordt Ahoy Rotterdam omgetoverd tot het grootste speelplein van Rotterdam.

Jeugdland Rotterdam

Deel dit artikel