Pas op met gas!

01-06-2017
Gasman in Rotterdam
Bron foto: gemeentearchief Rotterdam

De roep om aardgasloos wonen wordt steeds luider. Ook Stedin pleit voor het schrappen van de aansluitplicht op aardgas. 'Pas op met gas!' riepen we in de jaren '80 al, maar dan vanuit een heel ander perspectief. 

Op de foto zie je de Gasman uit de auto stappen. Als je in die tijd ging verhuizen of een nieuwe gasaansluiting in gebruik nam, kon je in Rotterdam de Gasman bellen. Die kwam dan bij je langs en controleerde alles: de meter, de staat van de gasleidingen, de gasapparaten en ventilatie en afvoer. Helemaal gratis en dat was bepaald geen overbodige luxe.

Vooral in de oude Rotterdamse wijken werden nog weleens gasapparaten geïnstalleerd die zo van de rommelmarkt kwamen en bepaald niet voldeden aan de normen. Ook kwamen er in die tijd veel migranten naar de stad. In de pensions voor gastarbeiders en in hun woonhuizen speelden zich de gevaarlijkste toestanden af. Er belandden nogal wat mensen in het ziekenhuis of kwamen zelfs om het leven door ondeugdelijke gasapparatuur. Meestal uit onkunde, was de gedachte van het Gemeentelijk Energiebedrijf (GEB). Vandaar dat de Gasman op de foto wordt vergezeld van een geluidsman: hij speelt hier zijn eigen functie in de voorlichtingsfilm ‘Pas op met gas!’ Als figuranten treden de ‘nieuwe’ migranten op, die moeten leren veilig om te gaan met gas. De bijbehorende folders werden daarom ook vertaald in het Engels, Spaans, Turks en Arabisch.

Lees meer over ons standpunt om de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen te schrappen.

Deel dit artikel