Rijden op een tank vol tequila

08-06-2017
Chrysler Turbine Car

Bron foto: Spaarnestad archief

Auto's die duurzamer, groener zijn: ook vorige eeuw werd daar al over nagedacht. In 1963 bracht autofabrikant Chrysler de Turbine Car op de markt. De wagen werd uitgerust met een turbinemotor, zoals je die in vliegtuigen aantreft. De motor kon zo ongeveer alles wat brandt als brandstof gebruiken: diesel, benzine, kerosine en speciale brandstof voor straaljagers. Maar ook plantaardige olie en meer bijzondere 'brandstoffen' konden moeiteloos worden getankt. De toenmalige president van Mexico kreeg een van de eerste exemplaren. Hij probeerde de wagen uit met een tank vol tequila en met succes! 

Geluid van een stofzuiger

De wagen kon niet alleen overweg met allerlei minerale en plantaardige brandstoffen, hij verbruikte ook veel minder dan de traditionele Amerikaanse V8-motoren die toen in de mode waren. Er zijn 55 proefmodellen gebouwd die aan doorsnee automobilisten zijn verkocht. Die reden er samen zo'n 1,1 miljoen mijl mee en stonden nauwelijks stil, wat bijzonder was voor zo'n experimenteel model. Technisch gezien en vanuit het oogpunt van duurzaamheid en milieu was de Turbine Car dus een een groot succes. Toch is het programma om de wagen daadwerkelijk op de markt te brengen na twee jaar gestopt. Zoals vaker met innovaties, was onvoldoende rekening gehouden met de psychologie van de gebruikers. Grootste struikelblok was het geluid dat de turbinemotor produceerde. Dat leek meer op dat van een stofzuiger dan op het vertrouwde gebrom van de V8. Er was geen koper te vinden die daar niet over viel.

Elektrisch rijden

Anno nu zetten we vooral in op elektrisch rijden. Een goede ontwikkeling die wel invloed heeft op onze netten. Want met al die auto’s die opladen kunnen pieken ontstaan in het elektriciteitsverbruik. Daarom onderzoeken we hoe hoge aantallen auto’s kunnen opladen zonder dat we onze netten hoeven te veranderen. We proberen hierbij verschillende combinaties uit, zoals zonne-energie, opslag van energie en (snel)laadstations. 

Rijden op waterstof

Een interessant alternatief voor elektrisch rijden is de waterstofauto. Waterstof is een duurzame brandstof voor het opwekken van ultra schone elektrische energie. Daarom proberen we bij Stedin twee Toyota Mirai’s uit, ’s werelds eerste in serieproductie genomen brandstofcelauto die te koop is voor het publiek. Waterstof wordt in de ‘Fuel Cell Stack’ omgezet in elektriciteit die vervolgens de 114 kW/155 pk sterke elektromotor aandrijft. Daarmee is de Toyota Mirai een ‘zero emission’-auto; uit de uitlaat komt slechts waterdamp. De actieradius is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Naar een waterstoftankstation is het soms nog even zoeken, maar het netwerk van stations breidt zich steeds verder uit. 

Deel dit artikel