Zelf of samen energie opwekken loont!

03-10-2017

Varken onder huis van zonnepanelen
 Foto: iStock

Besparen op je energiekosten en een bijdrage leveren aan een beter milieu? Als je zelf je energie opwekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen, gaat dat hand in hand. Maar misschien is je dak niet geschikt is of heb je geen eigen dak? Denk dan eens aan zonne-energie via een collectief: Samen investeren in zonnepanelen op het dak van een school of de lokale sportclub. Kijk op www.hieropgewekt.nl voor inspiratie.

Energie opwekken kan financieel aantrekkelijk zijn: Onderzoek vooraf de mogelijkheden voor subsidie, via www.energiesubsidiewijzer.nl of raadpleeg je gemeente. Zo kunnen coöperaties of VvE’s die samen energie opwekken, vaak gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos regeling). Hiermee krijg je korting op je energiebelasting. Informeer ook welke fiscale regelingen er zijn. Als particulier kun je bijvoorbeeld de betaalde BTW over de installatie terugkrijgen van de Belastingdienst. En tot slot, met de lage spaarrente is investeren in zonnepanelen een stuk rendabeler dan een spaarrekening! 

Stedin beantwoordt graag je vragen over (het geschikt maken van) je aansluiting en het registreren van je installatie. Onze Energietransitiedesk denkt graag met je mee. Mail naar: energietransitie@stedin.net. Ook vind je handige stappenplannen op stedin.net. En lees dan meteen over de innovatieve projecten waaraan we deelnemen. Zo onderzochten we in Hoog Dalem hoe zonne-energie maximaal gebruikt kan worden. 

Deel dit artikel