Zonnepanelen aanmelden? Moet dat?

Rotterdam 23-08-2017

Man met laptop Foto: iStock

Eindelijk, je zonnepanelen liggen op het dak. Kom maar op met die zon, jij bent er klaar voor. Trots wijs je de buurman op je nieuwe aanwinsten. Of je ze ook hebt aangemeld vraagt hij. Zonnepanelen aanmelden? Moet dat? Ja, als je wil terugleveren aan het elektriciteitsnet wel. Zo kunnen we het energienet betrouwbaar houden. Daar is iedereen bij gebaat.

Als je meer energie gaat produceren dan je zelf verbruikt, lever je deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl weet je zeker dat daarna de juiste gegevens bekend zijn om jouw terugleververgoeding te berekenen. Die vergoeding krijg je van je energieleverancier.

Ook kunnen netbeheerders, zoals Stedin, rekening houden met jouw zonnepanelen om het stroomnet zo efficiënt mogelijk te maken. Als vraag en aanbod van energie beter te sturen zijn, kunnen we wind- en zonne-energie optimaal gebruiken en ‘vergroenen’ we onze energievoorziening.

En ook niet onbelangrijk: het registeren van je zonnepanelen is wel zo veilig. Want als netbeheerder weten we dan wie energie levert aan het net. Dit is van belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Je regelt het aanmelden van je zonnepanelen via www.energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van netbeheerders waaronder Stedin.

Deel dit artikel