Nieuws

Afspraken Goeree-Overflakkee en Stedin over grootschalige werkzaamheden

Middelharnis 19-02-2013
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee en netbeheerder Stedin hebben dinsdag 19 februari een constructief overleg gehad. Het college had Stedin uitgenodigd om uitleg te geven over de stroomstoringen van vorige week en de plannen voor het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee.

Op 14 en 15 februari hadden 2.000 klanten van Stedin in de omgeving van Ooltgensplaat, Den Bommel en Achthuizen last van stroomuitval. Naar aanleiding daarvan nodigde burgemeester Kleijwegt de directie van Stedin uit om het college bij te praten over de oorzaak van de stroomstoringen en de investeringsplannen van de netbeheerder.

Tijdens het overleg presenteerde Stedin het investeringsprogramma voor Goeree-Overflakkee van 100 miljoen euro dat sinds 2007 loopt. Daarna vroeg het college om uitleg over de recente storingen. Afgesproken is dat Stedin op 5 maart met suggesties komt om de eventuele overlast van de werkzaamheden op Goeree-Overflakkee te minimaliseren.

Investeringsprogramma stedin op goeree

Stedin is in 2007 gestart met een investeringsprogramma van €100 miljoen euro voor het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee. De netbeheerder heeft de afgelopen jaren diverse vernieuwingen gerealiseerd zoals het verzwaren van zogenoemde middenspanningskabels, het ontkoppelen van lokale netten en het verhogen van de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Goeree-Overflakkee.

Met een verdrievoudiging van de capaciteit tussen Klaaswaal en Middelharnis en het nieuw te bouwen tracé tussen Geervliet en Middelharnis is er altijd voldoende ruimte voor klanten om energie af te nemen én terug te leveren. De nieuwe verbinding tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee krijgt een spanning van 150 kiloVolt en de bouw gaat dit jaar van start.

Stedinnet gereed voor duurzame energieopwekking

Op Goeree-Overflakkee is een groot potentieel voor duurzame elektriciteitsopwekking in de vorm van wind, zon, biobrandstoffen en getijdenenergie aanwezig. Deze bronnen leveren duurzame energie terug aan het net van Stedin, waardoor eveneens extra capaciteit noodzakelijk is. De duurzame stroom kan zo getransporteerd worden naar andere delen van Nederland via de nieuwe verbindingen.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.
 
Bron: Stedin / Gemeente Goeree-Overflakkee

Deel dit artikel