Nieuws

Energiesector: extra maatregelen nodig tegen identiteitsfraude

29-01-2015

Den Haag, 29 januari 2015 - Netbeheerders nemen extra maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude data van de slimme meter kunnen worden opgevraagd. Deze week is een mogelijk voorbeeld hiervan gesignaleerd. Via online portals zou het mogelijk zijn om onder een valse naam gegevens te verkrijgen. Brancheorganisaties Netbeheer Nederland (netbeheerders) heeft, ondersteund door brancheorganisatie Energie-Nederland (leveranciers), op basis hiervan extra maatregelen genomen. Dit in aanvulling op de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) getoetste gedragscodes die de netbeheerders en energieleveranciers hanteren.

Consumenten die inzicht willen hebben in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online apps die de gegevens van hun eigen energiemeter doorgeven. Dit kan alleen als de consument een slimme meter heeft. Onafhankelijke Dienstenaanbieders (ODA’s) vragen voor websites of apps de meetdata uit de slimme meter op bij de netbeheerder. De aanbieders van deze websites en apps moeten controleren of de aanvrager inderdaad op het opgegeven adres woont. Het lijkt er op dat dit niet altijd voldoende wordt gecontroleerd. Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als de klant. De netbeheerders en energieleveranciers nemen dit hoog op en nemen extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van klantgegevens door de aanbieders van apps gewaarborgd wordt.

Expliciete toestemming door de klant

André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland: ,,Dit administratieve misbruik van de gegevens van de klant druist dit uiteraard in tegen de privacy-aspecten die samenhangen met de slimme meter. Wij pleiten ervoor dat organisaties alleen over klantinformatie mogen beschikken als hiervoor expliciet toestemming is gegeven door de klant.”

Lees het hele bericht op de website van Netbeheer Nederland.

Deel dit artikel