Nieuws

Graafschade veroorzaakt stroomstoring deel Spijkenisse en Hekelingen

Spijkenisse 29-05-2013
De wijken Schenkel en Groenewoud in Spijkenisse en Hekelingen hebben woensdag 29 mei te maken gehad met een stroomstoring. Het elektriciteitsnet van Stedin werd door een aannemer - die niet in opdracht van of voor de netbeheerder werkte - beschadigd op de Elementenweg.  

Bij aanvang van de uitval hadden zo'n 4.500 klanten geen elektriciteit. Om 16:24 uur konden 2.500 van hen in de wijk Schenkel weer gebruik maken van de energievoorziening. Om 17:55 uur wist Stedin ook de elektriciteit in de wijk Groenewoud in Spijkenisse (bomenbuurt) en het dorp Hekelingen te herstellen. Het Ruwaard van Putten ziekenhuis zat niet in het storingsgebied.

De gemeente Spijkenisse zette korte tijd verkeersregelaars in.

 

Graafschade veroorzaakt eenderde alle stroomstoringen

Elk jaar wordt een derde van alle stroomstoringen veroorzaakt door graafschade. Bovendien zijn er jaarlijks tientallen gasongevallen hieraan te wijten. Om alle partijen die in grond actief zijn – zogenoemde grondroerders - te wijzen op de risico’s van onzorgvuldig graven, lanceerden de Nederlandse netbeheerders zoals Stedin vorig jaar een bewustwordingscampagne.


Bij machinaal graafwerk is het wettelijk verplicht om gebruik te maken van kaarten waarop de ondergrondse infrastructuur staat (de zogenoemde KLIC meldingen). Nog te vaak worden deze kaarten voorafgaand aan de graafwerkzaamheden niet opgevraagd of worden de beschikbare kaarten niet goed gebruikt. Ook worden niet altijd proefsleuven gegraven, terwijl dit wel noodzakelijk is.

Ernst Japikse, directeur techniek van Stedin: ,,In het belang van onze klanten willen wij alles doen om graafschade te voorkomen. Een derde van alle storingen in onze netten is te wijten aan graafschade. Als deze campagne tot reductie leidt daarvan dan is iedereen daarbij gebaat. Niet voor niets kiezen we ervoor om dit samen met grondroerders en overheden te doen.”

 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin

Deel dit artikel