Nieuws

Graafwerk derden leidt tot stroomstoring omgeving Bilthoven

21-04-2015
Bilthoven, 21 april 2015 – Bij het bouwrijp maken van grond heeft een aannemer dinsdagmiddag 21 april een hoogspanningskabel van Stedin geraakt. Door dit graafwerk, niet in opdracht van de netbeheerder, hadden 19.279 klanten in Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading (gemeente De Bilt), Den Dolder (gemeente Zeist) en Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) overlast van een stroomstoring.

Om 13:29 uur viel bij deze klanten de elektriciteit uit. Op het JJP Oudkwartier in Bilthoven bleek een aannemer een hoogspanningskabel van Stedin te hebben geraakt. Om 15:07 uur kregen ruim 18.000 klanten via een omleiding weer elektriciteit. Voor circa 800 klanten in Nieuw-Loosdrecht en het oostelijk deel van Maartensdijk was de hersteltijd vanwege de schade langer. Monteurs van de netbeheerder hadden om 16:41 uur bij de laatste klanten de energievoorziening hersteld.

Stedin laat een onderzoek instellen naar de werkwijze van deze aannemer. Onder andere moet wat de netbeheerder betreft worden nagegaan of deze een KLIC-melding heeft gedaan en of de voorschriften voor zorgvuldig graven in de grond in de nabijheid van kabels en leidingen volledig zijn gevolgd. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van alle storingen onnodig veroorzaakt door graafschade die andere partijen aan de energienetten van Stedin toebrengen.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel