Nieuws

Stedin stelt energiefraude vast na politieonderzoek in Rhenen

01-01-0001

Rhenen, 27 februari 2013 – Na een politieonderzoek in Rhenen heeft netbeheerder Stedin energiefraude opgespoord. Woensdag deed de Politie Midden-Nederland eenheid Utrecht een onderzoek bij woningen aan de Middelbuurtseweg. Stedin controleerde vervolgens de energieaansluitingen bij 21 woningen. Hierbij werd in acht gevallen fraude geconstateerd aan de elektriciteits- en/of gasaansluiting.

Bij acht van de 21 woningen heeft Stedin stroom en gas afgesloten, omdat er illegale handelingen aan de energiemeter waren verricht. Aan de bewoners van de acht woningen die zijn afgesloten van gas en elektriciteit zal Stedin een naheffing opleggen. Pas na betaling van die naheffing zullen de meters opnieuw worden aangesloten. Verder moeten deze bewoners de nieuwe meter en de installatiekosten daarvan betalen.

Illegaal aanpassen van energieaansluiting zeer brandgevaarlijk

Stedin besteedt veel zorg en aandacht aan de kwaliteit van het energienet om klanten veilig en continu van energie te voorzien. Energiefraude en illegale aanpassingen van de elektriciteits- en gasaansluiting kunnen leiden tot onveilige en zeer brandgevaarlijke situaties. Twintig procent van de woning- en bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door illegale aanpassingen van de elektriciteits- en gasaansluiting.

Integrale aanpak

In meerdere regio’s werken Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en Stedin samen in de aanpak van energiediefstal. Vaak is bij diefstal een nauwe relatie met de aanwezigheid van hennepkwekerijen. De aanpak richt zich echter ook op frauduleuze handelingen aan energiemeters.

Bij het vermoeden van energiediefstal kan dit gemeld worden bij de politie (0900-8844), bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), via het speciale formulier op deze website of telefonisch bij Stedin (088-8963963).

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel