Nieuws

Wietteelt kost netbeheerders 180 miljoen

01-01-0001

Stedin spoort samen met politie, OM en gemeenten jaarlijks zo’n 1.500 hennepkwekerijen op

De exploitanten van hennepkwekerijen maken zich op grote schaal schuldig aan energiediefstal. Dat kost de netbeheerder niet alleen geld maar is ook zeer schadelijk voor het energienet. De henneptelers knoeien met elektriciteitaansluitingen en maken gebruik van zeer ondeugdelijke verbindingen. Kortsluiting en overbelasting van het net kunnen het gevolg zijn. Eén op de vijf branden wordt door hennepkwekerijen veroorzaakt. Stedin ziet het aantal opgespoorde kwekerijen als “het topje van de ijsberg.”

Bij Stedin werken zo’n 35 medewerkers fulltime aan het opsporen van energiediefstal. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door de hennepteelt. “De henneptelers zorgen ervoor dat de afgetapte stroom niet geregistreerd wordt. Ze maken veelal een illegale aansluiting, rechtstreeks op het net onder de hoofdzekering. Of ze draaien de meterstanden terug. Het gevaar is dat er meer elektrisch vermogen afgenomen wordt dan waar de aansluiting op berekend is. Dat kan kortsluiting geven. Of de kabel kan gaan smelten, waardoor er brandgevaar ontstaat. “De veiligheid is dan absoluut in het geding”, zegt een woordvoerder van Stedin.

Anoniem

Stedin krijgt de meldingen over de hennepkwekerijen veelal van Meld Misdaad Anoniem. De netbeheerder kan na een melding via dit kanaal het pand met een warmtecamera scannen om te kijken of er een afwijkend warmtebeeld is. De lampen van de kwekerij, die bedoeld zijn om de planten te laten groeien, geven heel veel warmte af. De echte professionele kwekerijen zijn zelfs in staat om dit af te grendelen, waardoor er met de camera bijna niet gescand kan worden. Daarnaast doet Stedin netmetingen, waarbij getracht wordt een verhoogde energieafname op te sporen. Als er onrechtmatigheden worden geconstateerd, stapt de politie op basis van de Opiumwet naar binnen.

Miljoenenschade

Stedin haalt aan schade jaarlijks zo’n tien miljoen euro boven water. Hiervan kan 5 miljoen euro verhaald worden. “Het resterende bedrag kan niet meer binnengehaald worden, vanwege vervalste contracten en personen die met de noorderzon vertrokken zijn. Volgens het Platform Energiediefstal, waarin ook andere netbeheerders zijn vertegenwoordigd, komt het totale bedrag aan energiediefstal in ons land jaarlijks uit op 180 miljoen euro.

Deel dit artikel