NIEUWS
Bijzonder Stedin elektriciteitsstation Alblasserwaard officieel geopend

19-06-2014

Molenwaard, 19 juni 2014 – Stedin heeft donderdag 19 juni een bijzonder nieuw elektriciteitsstation officieel geopend. Het station in Langerak-Zuid verbetert de energievoorziening in de gehele Alblasserwaard. De netbeheerder koos voor een opvallend ontwerp zowel qua vorm als materiaalgebruik. Wethouder Dirk Heijkoop (gemeente Molenwaard) en directielid Henk Blom van Stedin namen de openingshandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst met omwonenden en relaties voor hun rekening.

Naast een verbeterde leveringszekerheid worden ook kabels en leidingen verlegd en vernieuwd, zodat er meer capaciteit is. Stedin investeert ruim drie miljoen euro in dit project. Het oude station in Nieuwpoort blijft in gebruik tot het nieuwe station in Langerak-Zuid eind juli daadwerkelijk operationeel is.

Bijzonder aan de architectuur is de vorm van het station en het materiaal. De huidige Stedinstations worden gebouwd met een modern uiterlijk met gebruik van bijvoorbeeld metaal. In Langerak is de buitenkant echter verpakt in een gebouw dat qua uiterlijk lijkt op een klassieke, houten schuur. Het ontwerp van dit station is afgestemd op het nabijgelegen sportcomplex en het geïntegreerd in het zogenoemde Woonleefhart.

Behoefte aan extra capaciteit in de Alblasserwaard

Onder bewoners en bedrijven in de Alblasserwaard is steeds meer behoefte om energie af te nemen, maar ook om energie terug te leveren. Bijvoorbeeld, omdat huishoudens en bedrijven steeds meer zelf energie opwekken uit zonnepanelen. Extra capaciteit en een modern elektriciteitsnet zijn daarvoor noodzakelijk. Het volledig nieuwe verdeelstation is de centrale en cruciale schakel voor deze betrouwbare energievoorziening. Zo is er altijd energie voor onze klanten: om af te nemen, maar ook om zelf (terug) te leveren aan onze netten. 

‘Het ontwerp past goed bij de nieuwe wijk in Molenwaard’

Wethouder Dirk Heijkoop, gemeente Molenwaard: ,,Ik ben blij dat het Stedin verdeelstation nu officieel geopend is. Hiermee kan de Alblasserwaard ook in de toekomst rekenen op een betrouwbare en veilige energievoorziening. Daarnaast hebben we door goede overleggen met de netbeheerder een gebouw dat qua ontwerp goed past in de nieuw te ontwikkelen wijk rondom het Woonleefhart.’’

Het verdeelstation in Langerak transformeert een spanning van 23.000 Volt, wat binnen komt vanuit het Stedin hoofdstation Arkel, naar 13.000 Volt. Via de bestaande ‘transformatorhuisjes’ wordt de elektriciteit vervoerd naar duizenden huishoudens in de gemeente Molenwaard en een deel van de gemeente Zederik.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin

Deel dit artikel