NIEUWS
Dazzle Painting geeft elektriciteitsverdeelstation Lloydkwartier uniek jasje

Rotterdam 02-08-2017

Station Lloydkwartier

Rotterdam, 2 augustus 2017 – Het elektriciteitsverdeelstation van netbeheerders Stedin en TenneT aan de kop van de Rotterdamse Lloydstraat krijgt een metamorfose. Het gebouw is in vergelijking tot andere panden in deze eigenzinnige en creatieve wijk een vreemde eend in de bijt. Beeldend kunstenaar en wijkbewoner Jos Looise bedacht daarom een nieuw ontwerp voor de buitenkant van het gebouw. Dat baseerde hij op ‘Dazzle Painting’, een techniek die vroeger werd gebruikt om oorlogsschepen te camoufleren. De gemeente Rotterdam, Vereniging Bedrijven en Bewoners Lloydkwartier (VBBL), Stedin en TenneT omarmden het plan. 

"De wijk is door de jaren heen enorm veranderd’’, vertelt Jos Looise. ,,Er zijn mooie nieuwe gebouwen bijgekomen en oude panden zijn gerenoveerd. Alleen het verdeelstation bleef hetzelfde. Het pand oogt vrij rommelig. Omdat bij de bouw destijds niet op het uiterlijk werd gelet, leek het mij spannend er nu wel iets mee te doen. Door het ontwerp te baseren op Dazzle Painting en grijze en witte banen aan te brengen, ontstaat een mooi speels karakter. Straks past het gebouw weer perfect in de omgeving van het Lloydkwartier.’’ 

Straks past het gebouw weer perfect in de omgeving van het Lloydkwartier.
Beeldend kunstenaar en wijkbewoner Jos Looise
 

Lokaal initiatief

Met het idee onder zijn arm, zocht Looise samen met mede-initiatiefnemer VBBL steun bij gemeente en de netbeheerders, tevens eigenaren van het elektriciteitsverdeelstation. De gemeente en de netbeheerders ondersteunen het lokale initiatief, want het maakt de wijk aantrekkelijker en heeft een breed draagvlak bij bewoners en ondernemers. Donderdag 20 juli bekrachtigden alle betrokken partijen in een overeenkomst de afspraken voor het ontwerp. De metamorfose van het gebouw is inmiddels begonnen. De witte onderlaag is aangebracht en komende weken worden de grijze banen geschilderd. Eind september is de klus klaar.

Elektriciteitsverdeelstation Lloydkwartier

Het elektriciteitsverdeelstation in het Lloydkwartier heeft een cruciale rol in de stroomvoorziening van Rotterdam. Het pand is gebouwd in de jaren 80, toen de wijk nog voornamelijk als haven fungeerde en de Schiecentrale er was gevestigd. In het verdeelstation staan grote transformatoren van netbeheerders TenneT en Stedin. De transformatoren zetten stroom met hoogspanning van 150.000 Volt om naar middenspanning van 23.000 Volt. Daarna gaat de stroom via elektriciteitskabels verder de stad in.

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.
 

Deel dit artikel