NIEUWS
Donkere dagen vragen om goed werkende openbare verlichting

24-10-2014
Rotterdam, 24 oktober 2014 – Bladeren vallen van de bomen, het regent en het waait. We kunnen er niet om heen: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Aankomend weekend gaat ook de klok een uur terug. Goed werkende openbare verlichting is daarom van groot belang. Tijdens de donkere dagen nog meer dan anders. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, ook voor het gevoel van sociale veiligheid en om criminaliteit te voorkomen. In de ogen van gemeenten en netbeheerder Stedin is daarom ieder defect aan de straatverlichting er één teveel.

,,In de herfst zien we meer gemelde  storingen ten opzichte van de zomerperiode. Omwonenden zijn vanwege de donkere dagen bewuster van niet-brandende verlichting en melden dit eerder. Door de weersomstandigheden zoals heftige regenval en storm, heeft de verlichting het ook extra te verduren. Lampen gaan kapot en boomwortels beschadigen door grondwerking de kabels. Openbare verlichting heeft de komende maanden dan ook onze verhoogde aandacht,’’ aldus Tamar Biersma manager klant & aansluiting van netbeheerder Stedin. 

Gedeelde verantwoordelijkheid gemeente, aannemer en netbeheerder

Voor een storing aan de lamp, armatuur en de lantaarnpaal is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente geeft haar eigen aannemer opdracht om vervolgens de storing op te lossen. Wanneer dan blijkt dat het gaat om een storing aan de elektriciteitskabels die de straatlantaarns van stroom voorzien, moet netbeheerder Stedin de storing verhelpen. Stedin komt in actie, zodra de gemeente of haar aannemer heeft aangegeven dat de oorzaak van de storing vermoedelijk in het elektriciteitsnet zit. 

Dergelijke netstoringen zijn helaas meestal niet direct te verhelpen en duren vaak meerdere dagen. Bijvoorbeeld omdat eerst de omwonenden moeten worden geïnformeerd over de geplande stroomonderbreking vanwege de reparatie aan het net. Ook is vaak de aanvraag van een vergunning nodig,  om de grond open te mogen maken. 

Uw melding draagt bij aan een snelle oplossing

Zowel gemeenten als Stedin streven naar een snelle oplossing van storingen en vragen daarbij uw hulp. Ziet u een kapotte lamp of lampen, meld dit dan direct bij uw gemeente. Meestal kan dit zowel telefonisch als op de gemeentewebsite onder bijvoorbeeld een meldpunt openbare ruimte. Bij een deel van de gemeenten kunt u storingen ook via sociale media als Twitter melden. Uw melding draagt bij aan een snelle oplossing.
 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel