NIEUWS
Eerste paal markant Stedin elektriciteitsstation Alblasserwaard geslagen

26-06-2013
Molenwaard, 26 juni 2013 – Stedin is deze week in de gemeente Molenwaard begonnen met de bouw van een markant nieuw elektriciteitsstation. Het station aan de Tiendweg in Langerak-Zuid verbetert de energievoorziening in de gehele Alblasserwaard. Netbeheerder Stedin koos voor een opvallend ontwerp zowel qua vorm als materiaalgebruik. Wethouder Dirk Heijkoop en manager realisatie Ron van Vuuren van Stedin sloegen maandag 24 juni gezamenlijk de eerste paal.
 
In april 2014 neemt Stedin dit zogenoemde 23/13 kV verdeelstation in gebruik. Naast een verbeterde leveringszekerheid worden ook kabels en leidingen verlegd en vernieuwd, zodat er meer capaciteit is. Stedin investeert ruim drie miljoen euro in dit project. Het oude station in Nieuwpoort blijft in gebruik tot het nieuwe station Langerak-Zuid operationeel is.
 
Bijzonder aan de architectuur is de vorm van het station en het materiaal. De huidige Stedinstations worden gebouwd met een modern uiterlijk met gebruik van bijvoorbeeld metaal. In Langerak is de buitenkant echter verpakt in een gebouw dat qua uiterlijk lijkt op een klassieke, houten schuur. Het ontwerp van dit station is afgestemd op het nabijgelegen nog nieuw te bouwen sportcomplex.
 

‘Het ontwerp past goed bij de nieuwe wijk in Molenwaard’

Wethouder Dirk Heijkoop, gemeente Molenwaard:

Ik ben blij dat de bouw van het Stedin verdeelstation van start is gegaan. Hiermee kan de gemeente Molenwaard ook in de toekomst rekenen op een betrouwbare en veilige energievoorziening. Daarnaast hebben we door goede overleggen met de netbeheerder een gebouw dat qua ontwerp goed past in de nieuw te ontwikkelen wijk Langerak-Zuid.

Het verdeelstation in Langerak transformeert een spanning van 23.000 Volt, wat binnen komt vanuit het Stedin hoofdstation Arkel, naar 13.000 Volt. Via de bestaande ‘transformatorhuisjes’ wordt de elektriciteit vervoerd naar de duizenden huishoudens in de Alblasserwaard.
 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin 

Deel dit artikel