NIEUWS
Eerste paal markant Stedin elektriciteitsverdeelstation Klaaswaal geslagen

03-09-2015
Stedin is deze week in de gemeente Cromstrijen begonnen met de bouw van een markant nieuw elektriciteitsstation. Het 50/13 kV verdeelstation aan de Julianastraat in Klaaswaal verbetert de energievoorziening in de gehele regio. Netbeheerder Stedin koos voor een opvallend ontwerp met klassieke kenmerken gelijk aan de bebouwing in de omgeving. Wethouder Bas Boelhouwers en directielid Koen Verbogt van Stedin startten donderdag 3 september ceremonieel de bouw van het tien miljoen euro kostende project.
  
Stedin investeert jaarlijks ongeveer 500 miljoen om haar netwerk en stations te vernieuwen en toekomstbestendig te maken. Afgelopen jaren is al flink in deze omgeving geïnvesteerd om de energievoorziening toekomstklaar te maken, onder andere door een volledig nieuwe elektriciteitverbinding via een boring onder het Haringvliet.

“Met de vernieuwing van het verdeelstation in Klaaswaal kunnen de Hoeksche Waard, maar ook Goeree-Overflakkee rekenen op een betrouwbaar en robuust netwerk. Daarop is voldoende ruimte om duurzaam opgewekte energie - bijvoorbeeld van windmolens, getijdecentrales en zonnepanelen – terug te leveren”, aldus Koen Verbogt, directeur Aanleg & Vervanging bij Stedin.

Stedin verdeelstation heeft bijzonder ontwerp

Het verdeelstation krijgt een bijzonder ontwerp zowel qua vorm als materiaalgebruik waarbij de installaties van buiten naar binnen zijn verplaatst. Het station in Klaaswaal heeft klassieke kenmerken gelijk aan de bebouwing in de omgeving. Door de innovaties en veranderende techniek kan Stedin tegenwoordig de stations veel compacter bouwen en plaatsen in een innovatief ontworpen gebouw. Het station in Klaaswaal is een van de eerste verdeelstations die op deze manier wordt vernieuwd.  

Artist impression Klaaswaal
 Een impressie van hoe het nieuwe elektriciteitsstation eruit komt te zien
  
Wethouder Bas Boelhouwers, gemeente Cromstrijen: “Ik ben blij dat de bouw van het Stedin-verdeelstation van start is gegaan. Hiermee kan de gemeente Cromstrijen ook in de toekomst rekenen op een betrouwbare en veilige energievoorziening. Daarnaast hebben we door goede overleggen met de netbeheerder een gebouw dat qua ontwerp goed past in de omgeving.”

In najaar 2016 neemt Stedin het nieuwe elektriciteitsstation in gebruik. Het oude station blijft in gebruik tot het nieuwe station operationeel is. Daarna wordt het oude station afgebroken. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam. 

Deel dit artikel