Energie in beeld geeft Utrecht inzicht in energieverbruik

01-01-0001

Utrecht, 4 januari 2013 – Inzicht in het verbruik van elektriciteit en gas helpt de gemeente Utrecht om de doelstellingen van haar energiebeleid waar te maken. Energie in beeld is een online dienst van netbeheerder Stedin. Hiermee heeft Utrecht direct inzicht in het energieverbruik binnen de gemeente en kan zo een doelgericht en effectief klimaatbeleid voeren.

De verbruikgegevens worden vertaald naar CO2-emissies. In de stad Utrecht gaat dit om circa 1,6 miljoen ton per jaar. Monique Hoogwijk, programmamanager Utrechtse Energie!:

Waar we in het verleden niet de vinger op de zere plek konden leggen qua energieverbruik in de stad Utrecht, heeft Stedin een sprong voorwaarts mogelijk gemaakt. Met dit inzicht kan Utrecht haar duurzame ambities waarmaken!

Utrecht: klimaatneutraal in 2030

In het uitvoeringsprogramma Utrechtse Energie! van de gemeente Utrecht zijn de gegevens van Energie in beeld gebruikt om doelstellingen te formuleren en een doorkijk te geven naar 2030. In dat jaar wil de stad klimaatneutraal zijn. Al in 2020 wil Utrecht dertig procent minder CO2 uitstoten. Alles over het project Utrechtse Energie! Is te lezen op www.utrecht.nl/utrechtse-energie.

Energie in beeld

Stedin krijgt in toenemende mate vragen van gemeenten over duurzaamheid. Het gaat daarbij vooral om informatie over het energieverbruik van inwoners en bedrijven. De netbeheerder speelt zelf al in op de behoefte aan duurzame energie. Naast het traditionele transport van elektriciteit en gas legt Stedin daarom ook netten aan voor groen gas, stoom en CO2.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat de duurzaamheidsdoelstellingen van gemeenten óók voor Stedin van groot belang zijn. Met het samenwerkingsverband Energie in beeld kunnen gemeenten tot op straatniveau het energieverbruik monitoren en analyseren. Energie in beeld is via een webportal beschikbaar en is een dienst van de drie grootste Nederlandse netbeheerders Enexis, Liander en Stedin: www.energieinbeeld.nl.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin

Deel dit artikel