NIEUWS
Gemeente Utrecht en Stedin intensiveren samenwerking voor een klimaatneutraal Utrecht

13-07-2016
Utrecht, 13 juli 2016 – Een klimaatneutraal Utrecht. Om dat voor elkaar te krijgen gaan de gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin de komende jaren intensief met elkaar samenwerken. De energievoorziening verandert en om ook in de toekomst een betrouwbaar energienetwerk te hebben, slaan Utrecht en Stedin de handen ineen. Om deze samenwerking te bekrachtigen tekenden wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk en directeur Klant en Markt Judith Koole van Stedin een overeenkomst.  

Hoe die energievoorziening er in de toekomst uitziet is niet bekend. Dat het verandert staat vast. Utrecht wil een klimaatneutrale stad zijn. Fossiele brandstoffen zullen langzaam verdwijnen en duurzame initiatieven, zoals goed geïsoleerde huizen en zonnepanelen op daken, hebben de toekomst. Deze ontwikkelingen mogen geen invloed hebben op de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energievoorziening. Dat betekent dat de gemeente en de netbeheerder nu al goed nadenken over investeringen in de gas- en elektriciteit infrastructuur.


Wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk (links) en directeur Klant en Markt Judith Koole van Stedin tekenen de overeenkomst. Foto: Stedin

Gasloze wijk Haarrijn

,,Wie klimaatneutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas’’, zegt wethouder Van Hooijdonk. ,,Om die reden zijn Utrecht en Stedin van mening dat we nieuwbouwwijken niet meer moeten aansluiten op het gasnet. Wat ons betreft leveren we in de nieuwbouwwijk Haarrijn 650 energiezuinige woningen op zonder gasaansluiting. Er zijn inmiddels verschillende betaalbare alternatieven voor aardgas beschikbaar. Welke dat worden voor Haarrijn onderzoeken we nog’’.


Wie klimaatneutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas.
Lot van Hooijdonk, wethouder Duurzaamheid gemeente Utrecht


Inzicht in energieverbruik met de slimme meter

De gemeente Utrecht en Stedin willen Utrechters meer inzicht geven in het energieverbruik, zodat men ook zelf kan gaan besparen. De slimme energiemeter helpt hierbij. ,,Eerder onderzoek dat Stedin liet uitvoeren, toonde aan dat klanten gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening kunnen besparen door de slimme meter te koppelen aan een display of app en hun verbruik actief te monitoren. Zo helpt de slimme meter bij het het energiebewustzijn’’, aldus Judith Koole, directeur Klant & Markt van Stedin.
Tot en met 2019 vervangt Stedin bij ruim 110.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten in Utrecht de traditionele meters door slimme energiemeters. Stedin is inmiddels gestart in de wijk Leidsche Rijn.

Experimenten voor balans op het energienet

Door het lokaal opwekken van duurzame energie met zonnepanelen of windmolens ontstaat een andere vorm van energieaanbod. Utrecht en Stedin gaan verder experimenteren met innovatieve technieken die helpen om de balans tussen vraag en aanbod beter te maken, zoals lokale opslag van duurzame energie. Een voorbeeld daarvan is de slimme laadinfrastructuur van LomboXnet. Hier wordt energie van zonnepanelen opgeslagen in elektrische auto’s, die later weer door de auto’s terug geleverd kan worden aan de woningen. 

Over Utrecht

Utrecht wil zo snel mogelijk klimaatneutraal zijn. Dat levert de stad geld, banen én een gezonde toekomst op. De ambities van Utrecht staan in het Energieplan dat vorig jaar is opgesteld met een aselecte groep inwoners tijdens het stadsgesprek Energie. Hierdoor werd het belang van investeringen in infrastructuur duidelijk. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel