NIEUWS
Hennepgeurkaart nieuwste wapen in strijd tegen illegale hennepteelt

08-11-2010
Rotterdam, 8 november 2010 - De gemeentes Rotterdam en Den Haag, Stedin Netbeheer en de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt verspreiden deze week de ‘Hennepgeurkaart’ onder 30.000 inwoners van de Rotterdamse wijken Tarwewijk, Middelland en Schiebroek-Zuid en in delen van de Haagse wijken Laakkwartier, Moerwijk en Mariahoeve.

De hennepgeurkaart is een kraskaart die de geur van hennep bevat. Met deze actie willen de vier partijen bewoners bewust maken van de geur van de hennep én de gevaren van illegale hennepteelt. Naast brandgevaar door kortsluiting vanwege ondeugdelijke en illegale stroomaftap, vormen "thuiskwekerijen" een groot risico op wateroverlast en koolmonoxidevergiftiging.

“Het doel van deze actie is niet alleen dat bewoners zich realiseren hoe riskant illegale thuiskwekerijen zijn, maar ook dat men zelf een belangrijke rol kan spelen in het oprollen ervan.” aldus Erik de Borst, programmamanager Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt. “Bij verdachte situaties adviseren wij bewoners direct contact op te nemen met de politie: 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

Bovenaan Europese ranglijst

Nederland telt naar schatting 40.000 illegaal producerende henneptelers en voert hiermee de ranglijst aan binnen Europa. Jaarlijks worden er in Nederland rond de 5000 illegale hennepkwekerijen ontmanteld. De initiatiefnemers streven met deze krachtenbundeling naar een verhoging van het aantal meldingen van illegale hennepkwekerijen. Bovendien geven zij een duidelijk signaal af aan de illegale henneptelers en de veelal grote criminele organisaties die hierachter schuilgaan.

Bron: Stedin.net

Deel dit artikel