NIEUWS
Markante kunst op historisch Stedin elektriciteitshuisje Rotterdam Tiendplein

14-12-2015
Rotterdam, 14 december 2015 – Stedin heeft in 2013 een historisch elektriciteitshuisje met klokkentoren op het Rotterdamse Tiendplein teruggebracht in authentieke staat. Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam, die ook de bekende plafondschildering in de Markthal maakten, hebben deze maand ook het transformatorhuisje van een markant kunstwerk voorzien: ’010 The World is yours’. 


Het elektriciteitshuisje met kunstwerk op het opgeknapte Tiendplein
in Rotterdam Oude Westen. (FOTO'S: © Sicco van Grieken / Stedin)


De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en kunstenaars onthulden gezamenlijk met ondernemers en omwonenden het nu al veelbesproken kunstwerk. Het Tiendplein (Oude Westen) heeft de afgelopen jaren een impuls met bijvoorbeeld nieuwe terrassen en restaurants. Het opgeknapte transformatorhuisje is volledig geïntegreerd waardoor het een prominente plek krijgt tussen de terrassen. 

NRC Handelsblad maakte een uitgebreide fotoreportage over het kunstwerk en de symbolische waarde voor jongeren uit de wijk.


Kunstenaars Iris Roskam en Arno Coenen

Historische waarde transformatorhuisje

Het transformatorhuisje op het Tiendplein is gebouwd tussen 1924 en 1928 in de zogenoemde kubistische, expressionistische stijl met als doel de openbare ruimte te dienen en een onderkomen te geven aan het knooppunt voor het elektriciteitstransport in een deel van de Rotterdamse wijk Oude Westen.

In opdracht van het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB), één van de rechtsvoorgangers van netbeheerder Stedin, is in de jaren twintig van de vorige eeuw deze serie van transformatorhuisjes voor Rotterdam ontworpen. Van de twintig huisjes bestaan er tegenwoordig nog acht, waarvan er al één is aangemerkt als beschermd historisch erfgoed.


De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel