NIEUWS
Mijlpaal voor Stedin's nieuwe hoogspanningsverbinding Goeree-Overflakkee

24-05-2014

Goeree-Overflakkee, 24 mei 2014 – De nieuwe elektriciteitsverbinding van Stedin naar Goeree-Overflakkee heeft vrijdag een mijlpaal bereikt. Onder het Haringvliet worden via een boring nieuwe kabels gelegd. De lengte van achttien kilometer is uniek in Europa. Burgemeesters Ada Grootenboer-Dubbelman (Goeree-Overflakkee), Pauline Bouvy-Koene (Bernisse) en Stedindirecteur Nancy Kabalt-Groot zagen vrijdag 23 mei hoe de twee boren vijftig meter onder het Haringvliet letterlijk verbinding met elkaar maakten.

De achttien kilometer lange hoogspanningsverbinding loopt van Geervliet op Voorne-Putten onder het Haringvliet door naar Middelharnis op Goeree-Overflakkee. De totale lengte kan niet in één keer worden gedaan. Midden in het Haringvliet is een werkeiland gemaakt. Vanuit de oevers en het werkeiland wordt geboord. Deze boren komen elkaar onder de grond tegen en worden gekoppeld.

Als de boringen onder water volledig gereed zijn, worden in de zogenoemde mantelbuizen de elektriciteitskabels getrokken. Eind dit jaar wordt de uitbreiding van het elektriciteitsnet daadwerkelijk in gebruik genomen.

Mijlpaal Geervliet-Middelharnis
V.l.n.r. Nancy Kabalt-Groot (Stedin), burgemeesters Ada Grootenboer-Dubbelman
(Goeree-Overflakkee) en Pauline Bouvy-Koene (Bernisse). FOTO: Sicco van Grieken / Stedin

Deze elektriciteitskabels spelen een cruciale rol in de betrouwbaarheid en verduurzaming van de energievoorziening voor de Zuid-Hollandse eilanden’’, zegt Stedin’s directeur Nancy Kabalt-Groot. ,,Er wordt meer energie uit wind, zon en mogelijk straks ook getijden opgewekt dan verbruikt op Goeree-Overflakkee. We willen dat onze netten altijd energie kunnen transporteren: vice versa naar onze klanten én van onze klanten.

Stedin investeert op Goeree-Overflakkee meer dan honderd miljoen euro

Stedin is in 2007 gestart met een investeringsprogramma van meer dan honderd miljoen euro voor het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee. De netbeheerder heeft de afgelopen jaren diverse vernieuwingen gerealiseerd zoals het verzwaren van zogenoemde middenspanningskabels, het ontkoppelen van lokale netten en het verhogen van de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Middelharnis.

Ook werd het hoofdverdeelstation in Middelharnis uitgebreid en gemoderniseerd en is een nieuw verdeelstation in Stellendam gebouwd. Deze stations en de bekende elektriciteitshuisjes zijn bovendien op afstand bestuurbaar, zodat Stedin bij toekomstige uitval van de elektriciteit zowel de grootte als duur van de storing beperkt.

Stedinnet gereed voor duurzame energieopwekking

Op Goeree-Overflakkee is een groot potentieel voor duurzame elektriciteitsopwekking in de vorm van wind, zon, biobrandstoffen en getijdenenergie aanwezig. Deze bronnen leveren duurzame energie terug aan het net van Stedin, waardoor eveneens extra capaciteit noodzakelijk is. De duurzame stroom kan zo getransporteerd worden naar andere delen van Nederland via de nieuwe verbindingen.

Stedin draagt eind dit jaar na afronding aan landelijk netbeheerder TenneT het beheer en onderhoud over. TenneT heeft in Nederland de verantwoordelijkheid voor alle hoogspanningsnetten vanaf 150 kiloVolt. Aannemer Joulz legt in opdracht van Stedin het nieuwe tracé aan.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin

Deel dit artikel