NIEUWS
Minder energiekosten voor Utrechtse huurders

Utrecht 04-11-2014
Utrecht, 4 november 2014 – Utrechters aan een lagere energienota helpen en hiermee ook banen creëren. Dat is het doel van het project ‘Energiebesparing huurders’. Huurders kunnen een gratis energieadvies krijgen en daardoor meer controle krijgen over hun energieverbruik én de kosten.

Huurders van Utrechtse woningcorporaties en gezinnen die in een schuldhulpverleningstraject zitten, kunnen een gratis energieadvies en een Energiebox met energiebesparende items aanvragen. De Energiebox bevat producten zoals zuinige ledlampen  en isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen.

Zes voormalig werklozen zijn opgeleid en gaan nu als energieadviseur aan de slag. Zij geven de bewoners advies om te besparen (gedrag) en installeren gelijk producten uit de Energiebox. In totaal kunnen 800 huurders gebruik maken van dit aanbod. Netbeheerder Stedin installeert bij de bewoners slimme energiemeters, zodat ze via een app inzicht kunnen krijgen in hun energieverbruik en de kosten. 

Meer controle over energiekosten

Het project is een samenwerking van de gemeente Utrecht, woningcorporaties Portaal, Mitros, Bo-ex, GroenWest, SSH en netbeheerder Stedin. Wethouder Lot van Hooijdonk (milieu en duurzaamheid): ,,Wij vinden het belangrijk dat voor bewoners de energiekosten betaalbaar en beheersbaar zijn. Juist bij huishoudens met lagere inkomens komen energielasten als terugkerend thema naar voren. Het energieadvies en de Energiebox gaat hen hierbij helpen.’’

Inzicht leidt tot besparen

Uit een onderzoek dat Stedin in 2013 in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitvoerde in de Rotterdamse wijk IJsselmonde blijkt dat energie-inzicht daadwerkelijk leidt tot energiebesparing. Negen maanden lang deden honderdvijftig huishoudens met een laag inkomen mee. Zij bespaarden gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening door actief gebruik te maken van een slimme energiemeter en hun verbruik te monitoren via een display of app. 

Henk Blom, directielid Stedin: ,,Nu de komende jaren alle Nederlandse huishoudens een slimme meter krijgen, is dit het moment om ze bewust te maken van hun energieverbruik. Zo besparen consumenten energie en geld.’’

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.000 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel