NIEUWS
Netbeheerder Stedin: aantal opgerolde hennepkwekerijen kan en moet hoger

09-10-2014

Rotterdam, 9 oktober 2014 - Samen met partners als politie en gemeenten strijdt netbeheerder Stedin tegen brandgevaarlijke en onveilige situaties en energiefraude als gevolg van hennepkwekerijen. Ruim 1500 illegale hennepplantages werden er in 2013 door Stedin opgerold. ,,Dat aantal kan en moet nog veel hoger’’, zegt hoofd fraudebestrijding Peter van ’t End tijdens de landelijke Week van de Veiligheid.

Stedin - Henneptrein Rotterdam
Donderdag werd in Rotterdam Vreewijk een brandgevaarlijke kwekerij van bijna
duizend planten opgerold midden in een nieuwbouwflat. (FOTO: Stedin)


De illegale energieconstructies zijn een buitengewoon groot risico voor de omgeving. Circa twintig procent van alle binnenbranden heeft zijn oorsprong in geknoei met elektriciteit. Bovendien bedraagt de energiediefstal in Nederland jaarlijks zo’n €200 miljoen euro. Een rekening die wij als maatschappij betalen.

,,Henneptelers knoeien met elektriciteitsaansluitingen en draaien net als fraudeurs de meterstanden terug’’, aldus Van ’t End. ,,Dat zijn allemaal ernstig onveilige handelingen in vaak vochtige ruimtes met als gevolg kortsluiting en overbelasting. Zo veroorzaken ze het hoge aantal woning- en bedrijfsbranden. Levensgevaarlijk! Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor bijvoorbeeld de buren.’’

Niet onder controle

De netbeheerder vraagt daarom in de landelijke Week van de Veiligheid aandacht voor dit onderwerp. Want al werkt de huidige aanpak van deze criminaliteit door bewustwording en bestrijding, het is wat Stedin betreft nog niet effectief genoeg. “Iedere dag worden wij geconfronteerd met levensgevaarlijke situaties, dat feit mogen we niet negeren. Ik blijf daarom aandacht vragen voor dit onderwerp. Alleen al om de risico’s en de kosten voor de samenleving, verdient het meer prioriteit te krijgen in Nederland. Laten we met elkaar een vuist maken, want we hebben het als samenleving nog steeds niet onder controle.’’ aldus van ’t End.

Intensiveren inzet en samenwerking

Als oplossing ziet de Stedin een intensievere samenwerking tussen netbeheerders, gemeenten, politie eenheden en OM. “Een uniforme aanpak in heel Nederland, meer prioriteit en capaciteit, maar ook moeten alle partijen vol in blijven zetten op het in 2009 ingezette beleid om de georganiseerde misdaad achter hennepteelt hard aan te pakken. Want, het is toch onverkoopbaar dat criminelen vaak niet volledig opdraaien voor hun daden en de schade daarvan?’’

Stedin pleit voor het landelijk uitvoeren van de integrale ‘Rotterdamse aanpak' iets wat ook wethouder veiligheid Joost Eerdmans onderschrijft. ,,Samen met Stedin en andere partners zoals de politie doen we er alles aan om illegale activiteiten op te sporen en aan te pakken. Er zijn al goede resultaten geboekt bij het opsporen van energiefraude. Een hennepkwekerij is illegaal, brandgevaarlijk en bovendien vaak overlastgevend voor de leefomgeving. Door intensieve samenwerking is de kans steeds groter dat we illegale praktijken met energie aan het licht brengen en we een einde kunnen maken aan deze situaties.’’

Bewustwording door hennepgeurkaart

Van de in 2010 door Stedin geïntroduceerd hennepgeurkaart als bewustwordingscampagne over de gevaren van energiefraude via illegale hennepteelt zijn er inmiddels ruim 150.000 verspreid. In diverse wijken in Rotterdam Den Haag, Heerlen, Tilburg, Breda, Amstelveen en Helmond, maar ook in kleinere gemeenten, via het Verbond van Verzekeraars en via woningbouwverenigingen. De kaart maakt burgers bewust van de geur van hennepplanten en de risico’s die gepaard gaan met energiediefstal. Ook roept de hennepgeurkaart mensen op om vermoedens van hennepteelt te melden. Om ervoor te zorgen dat hennepkwekerijen worden herkend, is de kaart voorzien van een geurstrip. Na het wegkrassen van een laklaag, komt de geur van hennepplanten vrij.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.000 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel