Overvecht-Noord als eerste bestaande Utrechtse wijk aardgasvrij

Utrecht, 12 oktober 2017

Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief Energie-U en bewoners wat dit betekent voor de woningeigenaren en de energie-infrastructuur in de wijk. Met de 8.000 woningen in Overvecht-Noord zet Utrecht de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken en daarmee de CO₂-uitstoot terug te dringen. In de onlangs door het college vastgestelde Warmtevisie staat beschreven hoe de warmtevoorziening van Utrecht klimaatneutraal kan worden.

Wereldwijd staan we voor de opgave om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Het verwarmen van gebouwen en koken met aardgas is één van de veroorzakers van de uitstoot. De komende jaren gaat er veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen. Hiervoor zijn aanpassingen nodig in gebouwen en in de energie-infrastructuur.

Nieuwe energie in Overvecht-Noord

De wijk Overvecht-Noord, tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk, is om meerdere redenen een logische eerste stap in het aardgasvrij maken van Utrecht. “Onze aardgasleidingen zijn in deze wijk over enkele jaren aan vervanging toe”, zegt Joep Weerts, directeur Klant & Markt bij Stedin. “Een nieuwe aardgasleiding leggen we voor zo’n veertig jaar aan. Dat is natuurlijk zonde om nu te doen, als we al weten dat we van het gas af gaan voor het eind van de levensduur van de leidingen.” Wethouder Lot van Hooijdonk voegt daaraan toe: “We willen dat dit de wijk veel oplevert. Energiezuinige huizen zijn een stuk comfortabeler om in te wonen. Dit sluit mooi aan bij De Versnelling van Overvecht. Met de Versnelling investeren we in de wijk.”

Om 2050 te halen moeten we dus nu al om de maand zo'n project als Overvecht-Noord starten.
Joep Weerts, directeur Klant & Markt bij Stedin
 

Wonen zonder aardgas
In Overvecht-Noord heeft 83 procent van de woningen een gasaansluiting (6.600 woningen). De overige woningen hebben stadsverwarming of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Driekwart van de woningen in Overvecht-Noord is van woningbouwcorporaties. Het is de bedoeling dat uiteindelijk dat de hele stad aardgasvrij wordt. Dat is een enorme operatie. Iedere wijk komt aan de beurt om het gasnet te vervangen voor een duurzaam alternatief. De gemeente kijkt met woningeigenaren en samenwerkingspartners welke oplossing het best past per gebied. Het is al goed mogelijk om nieuwbouwwijken zonder aardgas op te leveren.


Video: Joep Weerts in het NOS Journaal: ,,Het is een gigantische maar haalbare opgave.''

Bijeenkomsten voor woningeigenaren

De samenwerkende partijen organiseren in november bijeenkomsten voor woningeigenaren. Huurders krijgen een uitnodiging voor een bijeenkomst van hun woningbouwcorporatie of verhuurder, zodra er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex. Zie voor meer informatie: www.utrecht.nl/wonenzonderaardgas.

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.