NIEUWS
Twijfel aan de meterstand? Volg het stappenplan!

Rotterdam 09-10-2017
  1. Check eerst zelf uw eigen energieverbruik. Vergelijk uw verbruik met vergelijkbare huishoudens via nibud.nl. En ga na of het onverklaarbaar hoog is of onverklaarbaar stijgt of daalt.
  2. Hebt u een hoger verbruik dan anderen? Kijk dan of dit te verklaren valt door een gewijzigd energieverbruik. Denk aan verandering in uw gezinssamenstelling en aan apparaten die aan uw huishouden zijn toegevoegd. ‘Grootverbruikers’ zijn onder meer elektrische boilers, elektrische kachels, vijverpompen en waterbedden. Op de website van Milieu Centraal staan meer voorbeelden van de meest voorkomende energieslurpers.
  3. Is uw hoge(re) verbruik nog steeds onverklaarbaar? Vraag uw energieleverancier om met u mee te denken zodat u nauwkeuriger kunt controleren waar uw verhoogde verbruik vandaan komt.
  4. Is er dan nog steeds sprake van onverklaarbare verhoging? Dan kan Stedin een gespecialiseerde controlemeting doen van de elektriciteit in uw woning. Soms komen daar nog onverwachte technische oorzaken naar voren.

Denk ook eens aan het volgende

  • Geeft u de juiste meterstanden door? Kijkt u op de juiste meter? Op de website van uw netbeheerder en op www.slimmemeters.nl vindt u de handleiding van uw meter.
  • Heeft u geschatte meterstanden op de jaarafrekening staan?
  • Zijn de tarieven van uw leverancier veranderd?
  • Over welke periode berekent de leverancier de jaarnota? Een rekening van anderhalf jaar is logischerwijs duurder dan een rekening van een jaar.
  • Wat is de datum van de laatste keer dat de meterstand is opgenomen? En wat is er veranderd in uw situatie sinds dat moment?
  • Heeft u over een jaar gemeten en niet alleen over de winterperiode?
 

Deel dit artikel