NIEUWS
Rotterdam profiteert voor het eerst van zelfherstellend elektriciteitsnet Stedin

Rotterdam 12-01-2015
Rotterdam, 12 januari 2015 – Voor het eerst in Nederland is een stroomstoring automatisch opgelost door ingrijpen van het elektriciteitsnet zelf. Zo’n 600 huishoudens, winkels en bedrijven in Rotterdam-Centrum zaten zondag 11 januari gedurende slechts 18 seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur. Netbeheerder Stedin nam in juni 2012 dit volledig zelfherstellende net in gebruik, de storing van gisteren was de eerste in het net en werd veroorzaakt door een defecte kabel. Met het zelfherstellende elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort. Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in. Dit gebeurde zondag bij Stedinklanten in de omgeving van de Beurs, Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grotekerkplein en Hoogstraat. De overige klanten in de omgeving van de Blaak hadden zondagmiddag na een uur weer elektriciteit.

,,We hebben deze wereldprimeur natuurlijk van tevoren uitgebreid in een testcentrum beproefd’’, zegt Stedin’s directielid Henk Blom. ,,Toch blijft het altijd spannend of het ook écht werkt in de praktijk. Gisteren heeft Stedin laten zien dat onze technologie inderdaad in staat is om de impact en duur van een storing spectaculair te verkorten. Uitval is niet te voorkomen door oorzaken zoals graafschade. We doen er echter alles aan om de overlast voor onze klanten te beperken.’’


Wereldprimeur

Met de toepassing in Rotterdam is Stedin de eerste netbeheerder wereldwijd met een ondergronds zelfherstellend net. Delen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dit ook, echter alleen bij bovengrondse kabels op hoogspanningsniveau. Om dit te realiseren heeft Stedin als netbeheerder intensief samengewerkt met gerenommeerde partners op het gebied van ICT en elektrotechniek zoals het Franse Schneider Electric en het Duitse Siemens. 

Bekijk de animatie over de werking op www.stedin.net/over-stedin/projecten/zelfherstellend-net

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.000 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel