NIEUWS
Stedin en politie Den Haag vinden via grote hennepkwekerij energiediefstal

12-07-2013
Den Haag, 12 juli 2013 – Netbeheerder Stedin en de politie eenheid Den Haag hebben donderdag 11 juli energiediefstal opgespoord. Bij een onderzoek in een woning annex bedrijfsruimte aan de Groenesteinstraat in de wijk Transvaalkwartier werd een hennepkwekerij met 2.000 planten aangetroffen. Door illegale aanpassingen van de elektriciteitsvoorziening was een zeer brandgevaarlijke situatie ontstaan. De huurder van het pand is door de politie aangehouden.
 
Stedin heeft na ontmanteling van de hennepkwekerij in het pand zowel stroom als gas afgesloten, omdat er illegale handelingen aan de energiemeter- en aansluiting waren verricht. Naast een strafrechtelijke vervolging door justitie, legt Stedin een naheffing op vanwege energiediefstal.
 

Illegaal aanpassen van energieaansluiting zeer brandgevaarlijk

Stedin besteedt veel zorg en aandacht aan de kwaliteit van het energienet om klanten veilig en continu van energie te voorzien. Energiefraude en illegale aanpassingen van de elektriciteits- en gasaansluiting leiden tot onveilige en zeer brandgevaarlijke situaties. Twintig procent van de woning- en bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door illegale aanpassingen van de elektriciteits- en gasaansluiting. In dit specifieke geval was er ook een groot gevaar voor de omgeving zegt Stedin hoofd fraudebestrijding Peter van ’t End. De kwekerij en de aangepaste elektriciteitsvoorzieningen bevonden zich in een dichtbevolkte woonwijk. Letterlijk aan de andere kant van muur lagen buren nietsvermoedend te slapen.

Integrale aanpak

In meerdere regio’s werken Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en Stedin samen in de aanpak van energiediefstal. Vaak is bij diefstal een nauwe relatie met de aanwezigheid van hennepkwekerijen. 
Bij het vermoeden van energiediefstal kan dit gemeld worden bij de politie (0900-8844), bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) en bij Stedin via het speciale formulier op www.stedin.net of telefonisch (088-8963963).
 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin 

Deel dit artikel