NIEUWS
Stedin en Zeehavenpolitie zien koperdiefstal in Rotterdamse haven fors dalen

20-04-2016
Rotterdam, 20 april 2016 – Sinds 2010 werken netbeheerder Stedin en de Zeehavenpolitie samen om het aantal koperdiefstallen in de Rotterdamse haven terug te dringen. Deze samenwerking werpt vruchten af; werden er in 2010 nog 100 diefstallen gemeld, in 2015 waren dat er nog 12. Koperdiefstal is levensgevaarlijk én een grote bedreiging voor een betrouwbare energievoorziening van huishoudens en bedrijven in het Rotterdamse havengebied.Stedin heeft tientallen hoog- en middenspanningsstations in de haven van Rotterdam. In geval van koperdiefstal wordt er ingebroken in de stations en elektriciteitskabels of aardkoper gestolen. Hierdoor kunnen hele woonwijken en fabrieksterreinen zonder stroom komen te zitten, met alle gevolgen van dien. De schade kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Daarnaast levert dit levensgevaarlijke situaties op, want voor de dieven is niet zichtbaar op welke kabels spanning staat. Stedin wil haar energievoorziening kunnen garanderen, onveilige situaties in de electriciteitsstations vermijden en schadeposten voorkomen. Daarom is Stedin sinds 2010 gaan samenwerken met de Zeehavenpolitie om koperdiefstallen in de Rotterdamse havenzoveel mogelijk te voorkomen. 

Forse daling koperdiefstallen in de haven

2010 was een negatief topjaar voor koperdiefstallen in de haven; er werden maar liefst 100 diefstallen vanuit Stedin-objecten gemeld. Voor Stedin en de Zeehavenpolitie gold dat niets doen geen optie was. Er is intussen een daling te zien in het aantal diefstallen van maar liefst 88%. In 2010 waren het 100 geregistreerde meldingen; in 2011 60; in 2012 12; in 2013 6; in 2014 8 en in 2015 zijn er 12 meldingen gemaakt van koperdiefstal. Arnold van der Bie, directeur Veiligheid, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit van Stedin: ,,Sinds 2010 zien we een sterke daling in het aantal koperdiefstallen en dit weten we goed laag te houden. Natuurlijk zijn 12 diefstallen er nog steeds 12 teveel, dus blijven we onverminderd scherp. Maar koperdieven hebben bij ons steeds minder te zoeken.''

Maatregelen hebben effect

Alain Meijer, projectcoördinator metaaldiefstal Zeehavenpolitie: ,,Om koperdiefstal in de energievoorziening effectief tegen te gaan is nauw samenwerken absoluut noodzakelijk. Onze mensen hebben inmiddels een prima gevoel ontwikkeld voor verdachte omstandigheden en voertuigen. De kans dat je in de haven tegen de lamp loopt is de afgelopen jaren aanmerkelijk toegenomen. We zijn dan ook blij met het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen.'' Andere maatregelen zijn de plaatsing van zogenaamde lokhaspels, losse haspels met koperkabels. Van der Bie: ,,Ook zetten we mobiele camera's neer op bouwplaatsen en hangen we grote banners op onze objecten met daarop de tekst 'dit object wordt 24 uur per dag bewaak'.''

In 2011 werd op landelijk niveau de actie Koperslag gestart, een samenwerking tussen de branches, het Ministerie, de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Zo is er een wettelijke identificatieplicht ingevoerd voor de kopers van koper en worden koperkabels gemarkeerd om ze sneller terug te vinden.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel